Kabinetspad leidt naar uw financiële rampspoed

Ewald Engelen.Beeld Floris Lok

En weer moet het kabinet met de pet in de hand rond bij de oppositie voor steun voor een nieuw pakket aan 'ombuigingen'. Het lijkt Groundhog Day wel. Net als in 2012 vallen de ramingen van het CPB tegen, is de krimp groter, de werkloosheid hoger en komt het begrotingstekort boven de drie procent. En omdat Rehn nou eenmaal eist dat we op stel en sprong het tekort terugbrengen, krijgt de burger nieuwe belastingverhogingen voor de kiezen.

Destijds met dank aan de Kunduzcoalitie, die daadkracht met landsbelang verwarde en na de 'ombuigingen' van Rutte I tekende voor een pakket van twaalf miljard. Ditmaal met in ieder geval de steun van dwaallicht D66, dat donderdag in het FD lieten optekenen dat 'elk miljard dat het kabinet nu niet uitgeeft, de volgende generatie straks niet heeft te betalen'.

Toegegeven, de ramingen van het CPB voor 2013 vielen mee. En ook al lijkt dat zo op het eerste gezicht reden voor opluchting, die voor 2014 vallen tegen. En dat is onheilspellend. Het CPB lijkt te anticiperen op grotere macro-economische schade door het lastenverzwaringsbeleid van de overheid.

Hoe groter de greep die de overheid in uw en mijn portemonnee doet, hoe minder wij uitgeven, hoe meer bedrijven en huishoudens bankroet gaan, hoe meer de huizenprijzen dalen, hoe groter de stroppenpotten worden die banken moeten aanleggen, hoe moeilijker het wordt om aan krediet te komen, hoe meer we krimpen. En het schokkendste van alles is nog wel dat begrotingstekort en staatsschuld daardoor alleen maar groter worden. Ondanks historisch ongekende 'ombuigingen' stijgt het begrotingstekort in 2014 naar 3,4 procent.

Van hoog tot laag, van links tot rechts, van echt tot nep, met of zonder snor: vrijwel alle media-economen - op een paar fundamentalisten na - waarschuwen nu al maanden voor de schadelijke effecten van 'ombuigingen' in een eurozone in recessie. En toch dwaalt het kabinet onverdroten voort op het pad dat naar uw (niet hun) financiële rampspoed voert. Welkom in de wondere wereld van de benevelde geesten.

Natuurlijk kunnen tekorten en schulden niet oneindig oplopen. Maar dit is geen publieke schuldencrisis. Dit is een private schuldencrisis. Veroorzaakt door te grote bankbalansen, te veel hypothecaire schulden en kunstmatig opgepompte vastgoedprijzen.

U mag van uw overheid verwachten dat zij u bijstaat in uw uur van hypothecaire nood. Het tegendeel gebeurt. Om politiek gezichtsverlies in Brussel te voorkomen, wordt uw welvaart geofferd.

Daarom een dringende oproep aan de oppositie: doe als Wilders en laat u niet afkopen met wat strooigoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden