'Kabinetsleden moeten verplicht campagne voeren voor Oekraïne-referendum'

Alle ministers en staatssecretarissen moeten zich in de aanloop naar het Oekraïne-referendum op 6 april laten horen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit uitgelekte e-mails van het ministerie waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen. Daarin wordt geschreven over 'een aardige opbouw richting 6 april', maar 'we hebben nog wel wat meer nodig'. Alle ministers en staatssecretarissen worden zelfs verplicht om op de referendumdag een selfie te maken in het stemhokje - de 'stemfie' - en die te twitteren of op Facebook en Instagram te zetten.

Verplicht
De bewindslieden die tot nu toe hun snor drukken, worden door het campagneteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken vriendelijk doch dringend verzocht de media op te zoeken en zelfs verplicht om social media te gebruiken om een ja-stem te promoten.

Het ministerie bevestigt dat de mails van hen afkomstig zijn. Dat er een social media-verplichting is opgelegd, bestrijdt een woordvoerder. "Het hele kabinet steunt het associatieakkoord. Dit zijn afspraken die al eerder zijn gemaakt." Dat zou gebeurd zijn tijdens de ministerraad vorige week, die vanwege Pasen op Witte Donderdag werd gehouden.

Wie wil?
Uit de mail blijkt ook dat premier Rutte en ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Ploumen (Buitenlandse Handel), Asscher (Sociale Zaken), Hennis (Defensie), Dijsselbloem (Financiën) en Kamp (Economische Zaken) deze week interviewafspraken in hun agenda's hebben staan. De andere 13 bewindslieden laten zich in de media niet zien of horen.

"Er zijn nog een paar bewindspersonen die weinig tot niets doen", schrijft het Oekraïne-team van het ministerie. In de mail worden al programma's op tv en radio - Goedemorgen Nederland en Stand.nl - in de aanbieding gedaan. "Wie wil?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden