Kabinetsformatie Italië kan beginnen

De Kamer van Afgevaardigen en de Senaat van Italië zijn er zaterdag in geslaagd een nieuwe voorzitter te kiezen. Dit betekent dat bijna drie weken na de parlementsverkiezingen de kabinetsformatie kan beginnen. De eerste formele stap is daarbij het advies van de voorzitters van beide kamers van het parlement aan president Giorgio Napolitano.

Pietro Grasso. Beeld AFP
Pietro Grasso.Beeld AFP

Vrijdag hadden beide kamers enkele keren vergeefs geprobeerd een nieuwe voorzitter te kiezen, toen zij voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeenkwamen. Zaterdag kozen zowel Kamer als Senaat voor een voorzitter uit het centrumlinkse kamp. De Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken levert Senaatsvoorzitter Pietro Grasso (68); SEL, het 'Italiaanse GroenLinks', Kamervoorzitter Laura Boldrini (51).

Zij zijn allebei nieuwkomers in de politiek. Grasso gaf van 2005 tot eind 2012 bij het Openbaar Ministerie leiding aan de strijd tegen de georganiseerde misdaad, als nationaal antimaffiaprocureur. Boldrini is journaliste en voormalig woordvoerster van Unhcr, de VN-organisatie voor steun aan vluchtelingen. Zij kregen allebei ook steun van de Beweging 5 Sterren (M5S) van de komiek Beppe Grillo, die voor het eerst in het parlement zit. Dat wordt gezien als overwinning voor Pier Luigi Bersani, de kandidaatpremier van de PD. Het centrumlinkse kamp heeft in de Kamer een absolute meerderheid, maar lonkt in de Senaat naar steun van de M5S.

Boldrini en Grasso kregen bij hun eerste toespraken als kamervoorzitters staande ovaties. Boldrini's toespraak, met bevlogen pleidooien voor de rechten van de vrouw en de strijd tegen de maffia, is op Italiaanse nieuwssites al tienduizenden keren bekeken.

Hoe nu verder?
De Italiaanse president zal eerst de voorzitters van Kamer en Senaat consulteren en daarna de andere politieke groeperingen. Napolitano zal vervolgens een informateur of formateur aanwijzen. Dat wordt naar verwachting Pier Luigi Bersani van de centrumlinkse Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken. De PD, het 'Italiaanse GroenLinks' SEL en hun bondgenoten hebben samen een absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden.

In de Senaat is zo'n meerderheid echter ver te zoeken, ook met de steun van de aanhangers van huidig demissionair zakenpremier Mario Monti. Bersani lonkt daarom naar de steun van de Beweging 5 Sterren (M5S) van komiek Beppe Grillo, die voor het eerst in het parlement zit. Bersani hoopt met een hervormingsprogramma op hoofdpunten een meerderheid in de Senaat achter zich te krijgen.

Na een benoeming door president Napolitano moet een kabinet-Bersani binnen 10 dagen het vertrouwen vragen aan Kamer en Senaat. Dat ging in de geschiedenis van de Italiaanse Republiek vijf keer mis, voor het laatst met het kabinet-Andreotti V. Dat werd in 1979 al na 11 dagen weer naar huis werd gestuurd door het parlement.

Laura Boldrini Beeld EPA
Laura BoldriniBeeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden