PlusAchtergrond

Kabinet ziet mogelijkheid voor klimaatversnelling als Duitsland aanhaakt

Het kabinet wil verder gaan dan het Klimaatakkoord van Parijs en sneller overstappen op alternatieve energie. Voorwaarde is wel dat de Duitsers meedoen.

Merkel en Rutte leken het vanmorgen in het Torentje zonnig in te zien.Beeld ANP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezocht donderdag premier Mark Rutte om te overleggen over de aanpak van klimaatverandering. Samen met een aantal vakministers uit beide landen bespraken ze tijdens een lunch op het Catshuis of Berlijn en Den Haag elkaar kunnen helpen bij de overstap naar andere vormen van energie.

Vervuilende bedrijven

Rutte zei vorige week hoge verwachtingen te hebben van het bezoek. Zo hoopt hij afspraken te kunnen maken met Merkel over een CO2-belasting voor bedrijven. In het Nederlandse klimaat­akkoord is afgesproken dat die er komt voor vervuilende bedrijven. Hoe hoog dit precies per bedrijf uitpakt, moet nog worden vastgesteld.

“Misschien kunnen we met de Duitsers optrekken,” aldus Rutte. “We moeten voorkomen dat industrieën wegtrekken naar andere landen.”

Als een fabriek in ons buurland veel goedkoper uit is, is de kans groot dat het zal verhuizen. Dan blijft de CO2-uitstoot binnen de regio even hoog, maar verliest Nederland wel banen en belastinginkomsten.

Volgens Rutte zijn de Duitsers geïnteresseerd in ons klimaatakkoord, waarbij afspraken met allerlei maatschappelijke organisaties zijn gemaakt. Die gaan onder andere over hoe we de komende dertig jaar onze huizen op een andere manier verwarmen dan met aardgas.

Koploper

“Wij kunnen ook het nodige leren van de Duitsers,” zegt André Faaij, wetenschappelijk directeur van ECN/TNO en hoogleraar energiesystemen aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Duitsland is een koploper in het opwekken van duurzame stroom. Zij hebben enorme investeringen gedaan in windmolenparken en zonnepanelen. Daardoor is bijvoorbeeld de techniek om windturbines te bouwen veel goedkoper geworden. Daar profiteren wij nu van.”

De Duitse investeringen in alternatieve energiebronnen zijn in 1990 begonnen. Kerncentrales worden er stuk voor stuk gesloten. Door het klimaatakkoord van Parijs, waarbij ook Duitsland beloofde de CO2-uitstoot fors te verminderen, moet er meer gebeuren. Als gevolg van het sluiten van de kerncentrales is het land afhankelijker geworden van kolencentrales. Die moeten binnen afzienbare tijd ook dicht om te voldoen aan de afspraken van Parijs.

Faaij: “Zij lopen voorop met het opwekken van duurzame stroom. Wij hebben meer kennis en ervaring met alternatieve warmtebronnen voor onze huizen, zoals warmwaterpompen. Iets waar de Duitsers in geïnteresseerd zijn.”

Rutte zou het liefst nog een schepje boven op de Parijse afspraken doen. Daarin staat dat landen in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Nederland en Frankrijk zouden het liefst verder gaan en uitkomen op 55 procent.

Rutte vorige week: “Als Duitsland en Nederland samen kunnen optrekken hebben we naast de Fransen nog een andere bondgenoot erbij om ervoor te zorgen dat ook de rest van Europa ambitieus blijft en dat is aantrekkelijk.” Zonder de steun van de Duitsers wordt het een lastiger verhaal. “Als Nederland ambitieuzer is dan de rest van Europa, dan ben je de gekke Henkie.”

Duurzame chemie

Volgens Faaij heeft samenwerking alleen maar voordelen. Als iedereen zelf het wiel gaat uitvinden, is dat alleen maar duurder, betoogt hij. Zo kunnen we samen met de oosterburen infrastructuur aanleggen, zoals windmolenparken en transportleidingen waterstof en opgevangen CO2.

Bovendien vullen Duitsland en Nederland elkaar goed aan. “Wij zijn bijvoorbeeld goed in duurzame chemie. Bedrijven in Delfzijl en in de Rotterdamse haven experimenteren met nieuwe technieken. Zij zijn weer goed in het groener maken van de staalindustrie en verdere ontwikkelingen van elektrische voertuigen. Als we met elkaar delen wat wel werkt en wat niet, maken we veel meer vaart met de energietransitie en houden we de kosten in de hand.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden