Update

'Kabinet ziet af van uitbreiding missie Kunduz'

Het kabinet heeft besloten de politietrainingsmissie in Kunduz niet verder uit te breiden. Dat meldt de NOS. Premier Mark Rutte wilde aanvankelijk wel meer trainingen, maar daar ziet de Tweede Kamer niets in.

Emma van der Wateren
null Beeld reuters
Beeld reuters

Haagse ingewijden zeggen tegen de NOS dat het kabinet het plan niet doorzet.

PvdA, SP, PVV en PvdD zijn al vanaf het begin tegen de hele Kunduz-missie gekant. GroenLinks, ChristenUnie en D66 hielpen het kabinet aan een meerderheid voor de missie.

Nederlandse militairen geven een basis- en praktijktraining aan Afghaanse agenten. Vorig jaar november stemde de Kamer ermee in om ook onderofficieren op te leiden en Afghaanse politietrainers te laten meelopen met Nederlanders om de kneepjes van het vak te leren. Die beperkte uitbreiding leek toen al het hoogst haalbare in de Kamer.

Grenspolitie
Het kabinet onderzocht in december de mogelijkheid om de grenspolitie in het noorden te trainen en om agenten op te leiden die buiten Kunduz actief zijn. GroenLinks en de ChristenUnie zijn tegen beide opties. Zonder hen heeft het minderheidskabinet van VVD en CDA te weinig steun om dit plan door te zetten.

Er ontstond kritiek op de missie door de vele berichten dat het de Nederlanders aan nuttig werk ontbreekt. Een deel van de Nederlandse politietrainers moest in 2011 naar huis. Er waren te weinig Afghaanse politiemensen beschikbaar om op te leiden. Het aantal trainers van de nieuwe lichting werd om die reden gehalveerd.

De NAVO en de Afghaanse regering vroegen Nederland om uitbreiding van de missie, omdat er behoefte is aan trainingen voor de grenspolitie. Die uitbreiding is voor GroenLinks en de ChristenUnie te militair, want de grenspolitie in Afghanistan heeft vechtbevoegdheden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden