Kabinet zet quotum arbeidsgehandicapten door

Het kabinet houdt ondanks kritiek vast aan het plan om bedrijven met meer dan 25 werknemers te dwingen 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Alleen als een bedrijf daar door bijzondere omstandigheden echt niet toe in staat is, kan er gekeken worden naar een andere oplossing. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft dat woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

Ook de regeringsfracties PvdA en VVD willen de maatregel doorzetten. Als bedrijven met betere alternatieven komen, staan ze daarvoor open, maar dat is tot dusver niet gebeurd, zei PvdA-Kamerlid John Kerstens.

In totaal zal het quotum leiden tot circa 170.000 werkplekken voor arbeidsgehandicapten. De opbrengst voor de schatkist bedraagt op termijn 340 miljoen euro. Bedrijven die niet aan het quotum voldoen, krijgen een boete van 5000 euro per jaar.

Wajong
Het quotum is afgesproken in het regeerakkoord als onderdeel van de nieuwe Participatiewet. Daarin worden allerlei regelingen voor mensen met een handicap samengevoegd, zoals de Wajong voor jonggehandicapten en de WSW voor sociale werkplaatsen. De wet komt in de plaats van plannen van het vorige kabinet. Volgens Kerstens is het quotum voor arbeidsgehandicapten het belangrijkste verschil tussen die oude plannen, waar de PvdA fel tegen was, en de nieuwe wet.

Toch gaat Klijnsma het quotum in een aparte wet regelen, zei ze woensdag. Bovendien gaat het pas in 2015 in, terwijl de Participatiewet al volgend jaar van kracht wordt.

Het quotum is omstreden. De werkgeversorganisaties voelen er niets voor. Ook een deel van de oppositie heeft er moeite mee. PVV-Kamerlid Roland van Vliet noemde het idee achter het quotum sympathiek, maar wees erop dat bijvoorbeeld taxibedrijven niet in staat zijn om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Sterfhuis
De linkse oppositie heeft geen goed woord over voor de Participatiewet, die op termijn tot forse bezuinigingen moet leiden. SP-Kamerlid Sadet Karabulut sprak van 'een sterfhuisconstructie voor de sociale werkplaatsen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden