Kabinet zal niet meer dan 6 miljard bezuinigen

Het kabinet accepteert dat Nederland volgend jaar de Europese drieprocentsnorm niet haalt. Er zal niet meer worden bezuinigd dan 6 miljard. Dat zei minister Dijsselbloem (Financiën) woensdag in reactie op nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Daaruit bleek dat het begrotingstekort volgend jaar op 3,9 procent zal uitkomen.

Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer liet woensdag weten dat het voor de PvdA niet gewenst is om meer te bezuinigen dan nu al is afgesproken. Coalitiepartner VVD zit op dezelfde lijn. 'Wij houden vast aan 6 miljard euro bezuinigen. Brussel heeft gezegd: dat moet je doen en daar tekenen wij voor', aldus Kamerlid Helma Neppérus.

De cijfers van het CBS en het CPB over de Nederlandse economie zijn 'niet verrassend, maar toch teleurstellend, omdat je hoopt dat de economie sneller herstelt', zei minister Dijsselbloem. 'Een van de belangrijkste problemen van Nederland zijn die van de woningmarkt. Die remmen het herstel erg', aldus de minister. De problematiek heeft ook 'een geweldig negatief effect op het consumentenvertrouwen'.

Stimuleringspakket
Dijsselbloem gaf verder aan dat Het kabinet op Prinsjesdag wil komen met een stimuleringspakket en met nieuwe maatregelen om de woningmarkt los te trekken, zo zei de PvdA-minister.

Het kabinet nam al eerder maatregelen om de woningmarkt los te trekken, maar toch zit die nog 'volledig in het slop', aldus Dijsselbloem. 'De structurele problemen hadden veel eerder moeten worden aangepakt. De genomen maatregelen hebben ten dele tijd nodig, maar we zullen ook met extra plannen komen. Veel gezinnen met een hypotheek staan nu onder water. Daar zullen we op terugkomen.'

Bij dat stimuleringspakket gaat het niet om miljarden van de overheid, want die zijn er volgens Dijsselbloem niet. Het kabinet wil met onder meer met fiscale maatregelen pensioenfondsen en burgers verleiden om hun vermogen in Nederland te investeren.

'Er zijn vermogens beschikbaar die in buitenland zijn geïnvesteerd, of helemaal niet. Die gewoon zijn gestald. Dat doen we in Nederland heel veel; we zijn goed in sparen en potjes vormen. Als we dat geld kunnen losmaken door de fiscale behandeling te veranderen, kan dat een geweldige stimulans zijn voor de economie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden