Kabinet zal ACTA-verdrag niet ondertekenen

Het huidige kabinet zal het ACTA-verdrag niet ondertekenen. De regering komt daarmee tegemoet aan twee recentelijk in de Tweede Kamer aangenomen moties. Dat schrijven demissionair minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) vandaag in een brief aan de Kamer.

Demonstratie tegen het ACTA-verdrag, 12 juni 2012.Beeld ANP

Het antipiraterijverdrag voor internet ACTA, dat gesloten moet worden tussen onder meer de EU-landen, de Verenigde Staten en Japan, ligt al lange tijd onder vuur. Tegenstanders vrezen dat het misbruikt wordt om mensen van internet te weren die zich schuldig hebben gemaakt aan illegaal downloaden.

De PVV had het kabinet per motie gevraagd om het verdrag niet te ondertekenen. GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed vroeg de regering om te kijken of het verdrag niet in strijd was met de grondrechten, alvorens te ondertekenen. Beide moties kregen een meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet geeft hier nu gevolg aan. Verhagen noemde de moties eerder nog 'overbodig en voorbarig', omdat het kabinet al van plan was om te wachten op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat kijkt of ACTA niet in strijd is met de grondrechten. Maar die uitspraak wordt dit jaar niet meer verwacht, zo schrijven Verhagen en Teeven.

Op 4 juli buigt het Europees Parlement zich over het verdrag. De verwachting is dat het zal worden afgewezen. Vier invloedrijke commissies binnen het Europees Parlement zeiden eerder al nee tegen ACTA. Een meerderheid van de Europese wettenmakers vindt dat het verdrag de vrijheid op internet aantast.

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is bedoeld om de internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren. Het bestrijden van piraterij is een veelbesproken onderdeel van het verdrag. Tegenstanders noemen het ook wel de 'censuurwet', omdat het de internetvrijheid drastisch zou beperken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden