Kabinet wist mogelijk van omstreden vastgoeddeals ING

Het kabinet wist mogelijk af van de omstreden vastgoeddeals van ING in Amsterdam Zuidoost. De SP eist nu opheldering van de verantwoordelijke ministers.

Herman Stil
ING Bank speelde vorig jaar een grote rol bij de verkoop van zijn huidige hoofdkantoor in Zuidoost, het Zandkasteel. Beeld anp
ING Bank speelde vorig jaar een grote rol bij de verkoop van zijn huidige hoofdkantoor in Zuidoost, het Zandkasteel.Beeld anp

Afgelopen week schreef Het Parool over de vastgoeddeals waarmee ING Bank en projectontwikkelaars OVG en G&S de verhuizing van de bank naar een nieuw onderkomen in Zuidoost rondkregen.

Zo werd een oud kantoorgebouw aan Frankemaheerd, dat binnenkort plaatsmaakt voor de nieuwe ING Campus, vorig jaar zomer voor 11,5 miljoen euro gekocht door ING van wooncorporatie Rochdale. Die had er zelf in 2008 46,5 miljoen euro voor betaald.

Rol van kabinet
SP-kamerlid Farshad Bashir wil nu van minister Jeroen Dijsselbloem van Financien en Stef Blok van Wonen weten welke rol het kabinet gespeeld heeft bij de verhuisplannen en de vastgoedverkopen.

Ook wil Bashir opheldering over de wijze waarop huurdersorganisaties, de Raad van Toezicht en de Autoriteit Woningcorporaties goedkeuring hebben verleend aan de vastgoeddeal tussen Rochdale en ING.

"Hoe is het mogelijk dat woningcorporatie Rochdale een verlies heeft geleden van 35 miljoen euro bij de verkoop van een pand aan ING," vraagt Bashir zich af. "En klopt het dat ING op hetzelfde pand eerder een optie had genomen voor achttien miljoen euro? Hoe valt dan te verklaren dat de uiteindelijke deal nog eens 6,5 miljoen lager heeft uitgepakt, ondanks een aantrekkende vastgoedmarkt?"

Het Zandkasteel
Naast de Rochdaledeal speelde ING Bank vorig jaar ook een grote rol bij de verkoop van zijn huidige hoofdkantoor in Zuidoost, het Zandkasteel. Weliswaar was de bank daar slechts huurder, maar door in een klap de hele huur tot medio 2019 (het geplande moment van de verhuizing naar de nieuwe Campus) te voldoen, stemde de Duitse eigenaar in met een verkoopprijs ver onder de waarde van het gebouw.

Het Zandkasteel (formeel 'Amsterdamse Poort'), met bijna 80.000 vierkante meter vloeroppervlak een van de grootste kantoorpanden van Nederland, kwam vervolgens voor maar 16,1 miljoen euro in handen van OVG en G&S, dezelfde partijen die voor de nieuwe ING Campus verantwoordelijk worden. De Duitse eigenaa had het in 2004 voor 125 miljoen euro gekocht.

ING Bank verhuist uit het Zandkasteel omdat de bank na de gedwongen splitsing met Nationale Nederlanden er veel te ruim zit. OVG en G&S willen 500 appartementen in het pand bouwen, wat hen op papier bij verkoop tussen de 65 en 115 miljoen euro zou kunnen opleveren.

Lees verder: Nieuw hoofdkantoor ING in Zuidoost: kolos voor een prikkie [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden