Kabinet wil voorwaarden voor hulp noodlijdende eurolanden

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) en staatssecretaris Ben Knapen (Europa) willen dat eurolanden met ernstige financiële problemen alleen steun krijgen uit het permanente noodfonds ESM als ze het nieuwe begrotingsverdrag van de Europese Unie nakomen. Dat schrijven ze vandaag aan de Tweede Kamer.

Emma van der Wateren
Minister Jan Kees de Jager (Financiën). Beeld ANP
Minister Jan Kees de Jager (Financiën).Beeld ANP

'Om de afdwingbaarheid van dit verdrag te versterken, is het kabinet er voorstander van dat het nakomen hiervan een voorwaarde zal zijn voor het verlenen van steun via het ESM', aldus de bewindslieden. 'Dit wordt naar verwachting in het verdrag opgenomen.'

Begrotingszondaar
De Jager en Knapen zijn nog niet helemaal tevreden met het verdrag dat er nu ligt. Zij vinden het niet ambitieus genoeg. Zo blijft een grotere rol voor het Europese hof bij het toezicht op het naleving van het verdrag achterwege en blijft het opschorten van het stemrecht van een stelselmatige begrotingszondaar als sanctie uit. Ook de link met het noodfonds is er nog niet in vastgelegd. Er bestaat de angst voor onrust op de markten als zwakke eurolanden niet automatisch steun kunnen krijgen. Duitsland is wel voorstander van de voorwaarde.

De Jager en Knapen hopen dat de onderhandelingen over het verdrag snel worden afgerond zodat gekeken kan worden wat er nog extra nodig is.

Het permanente fonds is opgericht omdat het tijdelijke fonds EFSF te klein is om grotere landen die in moeilijkheden zitten te helpen. Het ESM moet uiteindelijk het EFSF vervangen, maar de twee fondsen zullen eerst naast elkaar lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden