Kabinet wil niet meer Syrische vluchtelingen

Het kabinet is op dit moment niet bereid meer Syrische vluchtelingen in Nederland op te vangen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Fred Teeven woensdag aan de Tweede Kamer.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp van de Unhcr, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ploumen bezocht de Syrische vluchtelingen in Jordanie op de laatste dag van het driedaags werkbezoek aan het Midden-Oosten.Beeld anp

Nederland heeft voor dit jaar op verzoek van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr al 50 plaatsen beschikbaar gesteld en voor volgend jaar zijn er nog eens 200 plekken. Dat is ruim 10 procent van het verzoek dat Unhcr aan alle VN-landen heeft gedaan. Een verdere verhoging 'ligt op dit moment niet in de rede', aldus Teeven.

Het kabinet wil dat het Syrische vluchtelingenprobleem zo veel mogelijk in de regio wordt opgelost, en minister Lilianne Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking stelde woensdag nog eens 17 miljoen euro beschikbaar. Dat brengt het totaal vanuit Nederland op 59 miljoen euro.

In zijn Kamerbrief schreef Teeven in eerste instantie nog dat het kabinet nog op zoek is naar extra geld binnen de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar die zin was nog van vóór het besluit over de 17 miljoen van Ploumen en werd in een verbeterde versie van de Kamerbrief geschrapt.

'Ruimhartig asielbeleid'
Volgens Teeven voert Nederland ten aanzien van Syrische asielzoekers momenteel een 'ruimhartig asielbeleid', dat recht doet aan de ernstige situatie in Syrië. In de laatste maanden zochten 1300 Syriërs asiel in Nederland. Van hen kreeg het afgelopen jaar gemiddeld 75 tot 100 procent per maand asiel.
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemt de brief van Teeven 'triest'. Hij constateert een exodus vanuit Syrië maar wil zelf geen verantwoordelijkheid nemen voor de opvang, los van de 250 plekken.

Hij komt in het Kamerdebat donderdag met een motie om in elk geval gezinshereniging mogelijk te maken voor mensen in de vluchtelingenkampen. 'Dat kan een tijdelijke regeling zijn, net zoals Zweden die nu kent. Wij hadden het eerder met Kosovaren en Bosniërs.' Voordewind denkt met name aan gezinshereniging voor de christenen, die nu belaagd worden door zowel het Syrische regime als de jihadisten.

Eddy van Hijum (CDA) heeft wel begrip voor de opstelling van Teeven en vindt het ook het beste om vluchtelingen in de regio op te vangen. 'Wij steunen het dat het kabinet daar extra geld voor wil inzetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden