Kabinet wil af van gasverwarming

Het kabinet wil zo snel mogelijk af van de afhankelijkheid van gas uit Groningen. Daarom worden onze huizen in de toekomst voor een groot deel verwarmd door restwarmte en warmte uit de aarde.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gooit afvalzakken in een vuilnisauto tijdens de opening van een nieuw warmtenet in Nijmegen. De restwarmte van een afvalenergiecentrale wordt gebruikt voor het verwarmen van veertienduizend woningen en bedrijven.Beeld anp

In veel steden is het gasnet aan renovatie toe. Om te voorkomen dat daar nu onnodig veel geld in wordt gestoken, kiest het kabinet nu al voor een overstap naar alternatieven voor gas. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer in zijn Warmtevisie.

Van alle energie die in Nederland wordt opgewekt, wordt 60 procent gebruikt om onze huizen te verwarmen, een warme douche te nemen en af te wassen. In bijna heel Nederland wordt daar nu gas voor gebruikt, terwijl de gasvoorraad de komende 10 jaar afneemt en de gaskraan de komende jaren steeds verder wordt dichtgedraaid. In de tuinbouw of industrie wordt veel warmte opgewekt, als bijvoorbeeld bij de productie vaak hoge temperaturen nodig zijn. Die warmte gaat nu verloren.

Warmtenetten
Kamp wil het mogelijk maken dat deze warmte via een warmtenet wordt geleverd aan huishoudens. Dat kan niet via het bestaande net; er moet een nieuw stelsel van buizen komen die de warmte naar woningen brengt. In Zuid-Holland wordt al gewerkt aan zo'n 'warmterotonde'.

Kamp komt met een wetsvoorstel om de aanleg van warmtenetten te stimuleren. Bijkomend voordeel is dat de uitstoot van broeikasgassen daalt. 'Dat levert tot 75 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van een huishouden met een cv-installatie', stelt Kamp.

In gebieden die straks helemaal overgaan op restwarmte of aardwarmte zullen woningen niet meer worden aangesloten op het gasnet. Dat betekent koken op een elektrische, keramische of inductie kookplaat.

Industrie
Restwarmte kan niet overal in Nederland worden gebruikt. Het kan alleen op plekken waar voldoende industrie is, zoals IJmond in Noord-Holland, Rijnmond bij Rotterdam, Zeeland, West-Brabant en Limburg. Daarom gaat de minister ook inzetten op aardwarmte, dat nu vooral wordt gebruikt in de glastuinbouw. Dat is warm water dat wordt opgepompt uit de diepe aarde. Voordeel van aardwarmte is dat het opgepompte water heet genoeg is om ook de industrie van warmte te voorzien.

In het Westland heeft het ministerie 3,6 miljoen euro geïnvesteerd in een proefboring op 4 kilometer diepte later dit jaar. Een eerder experiment met aardwarmte in een woonwijk in Den Haag mislukte toen het project in 2012 failliet ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden