Update

'Kabinet weigert JSF stop te zetten ondanks Kamermotie'

Een Kamermeerderheid mag dan tegen de JSF zijn, het kabinet weigert gehoor te geven aan de Kamermotie die uitdrukt dat er niet langer in het project moet worden geïnvesteerd.

Hans Hillen.Beeld ANP

Volgens RTL Nieuws meent minister Hillen (CDA, Defensie) dat de Nederlandse deelname aan de Joint Strike Fighter niet stopgezet kan worden, omdat dit kabinet demissionair is. Pas een volgend kabinet zou kunnen beslissen over het omstreden gevechtsvliegtuig.

Daarmee staan het kabinet en de Kamer lijnrecht tegenover elkaar. Vandaag, op de laatste dag van het parlementair jaar, debatteert de Tweede Kamer over de JSF.

Gisteren diende PvdA-Kamerlid en defensiespecialist Angelien Eijsink een motie voor beëindiging van deelname aan de JSF. Daarmee ontstond een Kamermeerderheid. De PvdA vindt het project te duur. 'We willen dit risico niet meer voor onze rekening nemen', staat op de site van de PvdA.

Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks neemt het door RTL Nieuws gemelde standpunt van het kabinet hoog op. 'De minister heeft er een handje van de Tweede Kamer te schofferen en moties naast zich neer te leggen. Dit is onaanvaardbaar. Ik overweeg dan ook zware consequenties hieraan te verbinden', stelt El Fassed. Hij wacht het debat af, maar denkt erover om een motie van wantrouwen in te dienen tegen Hillen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt dat het een enorme afgang zou zijn voor de regering als het kabinet weigert de moties uit te voeren om te stoppen met het JSF-project. 'Dan zouden ze de democratie totaal niet serieus nemen', stelt hij. Het zou schandalig zijn en een belediging. Hillen naar huis sturen is echter 'een beetje symbolisch, want het kabinet is al naar huis gestuurd'. Van Dijk sluit echter niet uit dat hij een eventuele motie van wantrouwen zal steunen.

Nederland investeerde sinds 2002 ruim 800 miljoen euro in het JSF-project en kreeg in ruil daarvoor opdrachten voor het bedrijfsleven. Defensie wil graag dat de JSF, oftewel de F-35, de opvolger wordt van het verouderde F-16-gevechtsvliegtuig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden