Brexit

Kabinet weet niet welke producten precies Brits zijn

Het kabinet klopt zich op de borst door te zeggen dat Nederland zich goed voorbereidt op een eventuele harde brexit. Maar controleren en inspecteren van producten gaat lastig als er geen complete lijst met Britse producten beschikbaar is.

Hanneke Keultjes en Hans van Soest
Een eventuele no-dealbrexit betekent ook dat Britse producten die hier in de supermarkt liggen, duurder worden Beeld anp
Een eventuele no-dealbrexit betekent ook dat Britse producten die hier in de supermarkt liggen, duurder wordenBeeld anp

Het speciale brexitloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft zo’n overzicht niet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook niet. “De handelsvolumes zijn wel bekend,” zegt een NVWA-woordvoerder. “Maar welke producten waar in de supermarkt liggen, weten we niet.”

Volgens de woordvoerder is er nu geen gespecificeerde lijst, omdat het Verenigd Koninkrijk nog deel uitmaakt van de interne markt van de EU. Een bijzonder verweer, aangezien de NVWA een van de diensten is die zich nadrukkelijk moeten voorbereiden op de brexit. Zo worden 140 nieuwe medewerkers aangetrokken. Zij moeten voedsel en levende dieren controleren.

Een eventuele no-dealbrexit betekent ook dat Britse producten die hier in de supermarkt liggen, duurder worden. Het Verenigd Koninkrijk hoort dan niet langer bij de interne markt van de EU. Net als voor alle andere landen buiten de EU gelden dan ook voor Engelse producten als een potje Marmite of stuk cheddarkaas importtarieven.

Handelsakkoord

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 meer dan 23 miljoen producten uit het Verenigd Koninkrijk werden ingevoerd. Voeding en levende dieren staan op nummer 1.

Het CBS heeft wel een gespecificeerd overzicht met de soorten goederen die uit het Verenigd Koninkrijk Nederland binnenkomen. Denk aan ‘kaas en wrongel’, ‘bereide voedingsmiddelen’ en ‘alcoholhoudende drank’.

Zolang er geen apart handelsakkoord is, valt alle handel met de Europese Unie terug op de standaardregels van de Wereldhandelsorganisatie.

Naar verwachting kan een potje Marmite 3,8 procent duurder worden. De prijs van een flesje Worcestershiresaus stijgt met in elk geval 7,7 procent. Britse cheddarkaas wordt per kilo 1,67 euro duurder. En een nieuwe Jaguar wordt 10 procent duurder.

Maar er is ook goed nieuws: de prijs van Schotse whisky stijgt volgens de WHO niet, omdat voor alcohol andere regels gelden.

De overheid heeft geen idee welke Britse producten er in onze schappen liggen. Maar in het slechtste scenario - een brexit zonder akkoord - over 2,5 maand moeten al die producten worden gecontroleerd als ze Nederland binnenkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden