Kabinet waakt voor superstaat Europa

DEN HAAG - Het kabinet wil dat in een nieuw Europees verdrag een beter onderscheid wordt gemaakt tussen het nationaal en het Europees beleid.De EU-lidstaten moeten meer gaan samenwerken bij grensoverschrijdende kwesties maar er mogen geen regels uit Brussel komen voor nationale zaken zoals het sociale stelsel of de kwaliteit van publieke voorzieningen.

Dat schrijven minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geven zij aan wat de inzet van Nederland moet worden bij de onderhandelingen voor een nieuw Europees verdrag. Dit proces zal de komende maanden beginnen, onder leiding van het Duits voorzitterschap.

Het nieuwe verdrag moet op inhoud, omvang en benaming duidelijk anders zijn dan de Europese Grondwet, aldus het kabinet. In 2005 verwierp de bevolking van Nederland en Frankrijk dit verdrag in referenda. Het leidde tot tegenstelling binnen de EU: achttien lidstaten namen het verdrag aan, andere aarzelden.

In het nieuwe verdrag mogen wat het kabinet betreft wel elementen uit het afgewezen verdrag zitten. Een nieuw verdrag mag echter geen grondwettelijk karakter krijgen. Het uitgangspunt van Nederland is dat een nieuw verdrag de tekortkomingen van de bestaande verdragen ongedaan moet maken.

Als een nieuw verdrag alleen de veranderingen bevat, zal dat volgens het kabinet het EU-beleid en toekomstige veranderingen inzichtelijker maken. Ook de tekst van het EU Handvest van de Grondrechten hoeft er niet in. Wel vindt Nederland het belangrijk dat de EU toetreedt tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM).

Het gaat het kabinet ''om een 'beter' Europa, dat niet het beeld oproept van een 'superstaat', dat democratischer en slagvaardiger is, met afgebakende taken en met een grotere inbreng van nationale parlementen.''

Nederland heeft in Europa een veranderde houding opgemerkt wat betreft een scherpe afbakening van onderwerpen die in Europees verband worden geregeld en wat bij de landen zelf blijft. ''Subsidiariteit is geen vies woord meer'', schrijven Verhagen en Timmermans.

Het kabinet wijst 2009 als streefdatum voor de afronding van een nieuw verdrag niet af, maar wijst erop dat de inhoud voorop staat en niet het tijdpad. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden