Kabinet volgt stikstofadvies Remkes: maximumsnelheid omlaag en kleinere veestapel

Het kabinet neemt het advies van oud-minister Remkes voor de aanpak van de stikstofcrisis grotendeels over. Dat betekent dat de maximumsnelheid op een aantal wegen omlaag gaat en dat de veestapel rond natuurgebieden kleiner wordt.

Beeld ANP XTRA

Dat maakt het kabinet zeer waarschijnlijk vrijdag bekend, volgens Haagse bronnen in het Algemeen Dagblad. Donderdagavond overleggen de coalitiepartijen nog over de laatste details van de kabinetsbrief. De partijen zouden het er sowieso over eens zijn dat een ‘gerichte’ verlaging van de maximumsnelheid en ‘gerichte’ inkrimping van de veestapel onvermijdelijk zijn om de stikstofuitstoot in Nederland te minderen.

Alleen waar het echt nodig is

Een algemene snelheidsverlaging komt er niet. Vooral regeringspartij VVD wil dat alleen in gebieden waar het écht nodig is, auto’s langzamer gaan rijden. Coalitiepartner CDA wil niets van een ‘generieke’ inkrimping van de veestapel weten: alleen in natuurgebieden waar de stikstofneerslag uit de landbouw heel hoog is, zullen boerenbedrijven worden uitgekocht.

Daarvoor stelt het kabinet een substantieel bedrag beschikbaar. Hoeveel geld precies, wordt vrijdag nog niet duidelijk. Eerst moet de komende maanden worden uitgerekend waar maatregelen nodig zijn en wat dat kost. Waarschijnlijk gaat het om enkele miljarden euro’s.

Op dit moment liggen duizenden bouwprojecten in Nederland stil nadat de Raad van State een streep zette door de stikstofregelgeving van de overheid. Het kabinet wil een deel van die projecten vanaf morgen vlot trekken.

Dat gebeurt door ‘intern salderen’ weer toe te staan. Daarbij wordt een bouwproject zo aangepast, dat de stikstofuitstoot per saldo vermindert of gelijk blijft. Dat kan door bijvoorbeeld huizen energieneutraal te maken of door elektrisch vervoer te gebruiken. Dit is alleen een oplossing voor kleinere bouwprojecten.

Nog geen oplossing grotere projecten

Het kan nog tot de jaarwisseling duren voordat er voor de grotere projecten een oplossing komt. De komende maanden moeten ministeries en provincies aan de slag om maatregelen in en rond natuurgebieden goed te onderbouwen. De coalitiepartijen willen geen maatregelen nemen zonder die onderbouwing.

Oud-minister Johan Remkes adviseerde ook om de miljardensubsidies voor biomassacentrales te ‘heroverwegen’. Donderdag bleek dat de Europese koepel van wetenschappers die subsidies ‘weggegooid geld’ noemt. Het kabinet neemt hier in de brief van vrijdag nog geen standpunt over in, maar minister Wiebes van Economische Zaken gaf al aan dat dit deel van het advies indruist tegen het kabinetsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden