Kabinet vierkant achter KLM-topman Pieter Elbers

Het kabinet steunt een herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft dat deze week schriftelijk aan de raad van commissarissen van KLM laten weten.

Beeld anp

Binnen de top van AirFrance-KLM woedt momenteel een machtsstrijd, aldus ingewijden. De termijn van Elbers loopt in april af en nu de nieuwe ceo Ben Smith de KLM-baas te lastig vindt, zou hij een nieuwe periode willen blokkeren. Op 18 februari beslist de Nederlandse Raad van Commissarissen over een nieuwe voordracht van Elbers. Een dag later wordt duidelijk of het moederbedrijf die voordracht goedkeurt.

In Nederland valt de tegenwind vanuit Parijs totaal verkeerd. In tegenstelling tot voorganger Camiel Eurlings is Elbers zeer geliefd binnen KLM, en onomstreden. Nadat het personeel zich al massaal achter hem schaarde, spreekt nu ook het kabinet zich voor hem uit. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) schreef dit afgelopen week aan de Raad van Commissarissen, bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.

In de brief spreekt Hoekstra namens het kabinet zijn volledige steun uit voor Elbers wiens huidige termijn bijna is afgelopen. De Nederlandse staat is aandeelhouder van KLM.

Beter winstcijfers
Kern van het conflict binnen Air France-KLM betreft de zelfstandigheid van onderdelen Air France en KLM binnen de totale luchtvaartcombinatie. Ben Smith wil de macht van beide inperken en de invloed van de holding vergroten. Elbers past niet in dat plaatje en zou te veel opkomen voor de belangen van KLM, dat de laatste jaren structureel betere winstcijfers laat zien dan Air France. Zo zou Elbers weigeren Smith een positie te geven in KLM's raad van commissarissen. Het leidt tot grote spanningen tussen Parijs en Amstelveen.

De brief van Hoekstra is een niet onbelangrijk signaal, dat desalniettemin slechts beperkte waarde heeft. De Nederlandse staat bezit een belang van 5,9 procent in KLM. Ter vergelijking: Frankrijk heeft ruim 14 procent in de totale luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Daarmee is de overheidsinvloed van Nederland getalsmatig gering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden