Kabinet veroordeelt Israël niet

Demonstranten bidden voor het stadhuis op de Coolsingel in Rotterdam voor vrede tegen de Israelische bombardementen op de Gazastrook. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Demonstranten bidden voor het stadhuis op de Coolsingel in Rotterdam voor vrede tegen de Israelische bombardementen op de Gazastrook. Foto ANP/Robin Utrecht

DEN HAAG - Het kabinet houdt vast aan zijn standpunt dat Israël geen oorlogsmisdaden pleegt in Gaza. Hamas begaat die wel met de raketbeschietingen van Israëlische doelen, zei minister Maxime Zaken vrijdag in een ingelast debat met de Tweede Kamer.

Ook de beschieting van een school in Gaza, waarbij deze week dertig tot veertig doden vielen, is voor het kabinet geen aanleiding Israël te veroordelen. Wel wil Nederland dat de Verenigde Naties deze aanval onderzoeken.

Verhagen oordeelt dat Israël het oorlogsrecht naleeft. De Israëlische krijgsmacht richt zich volgens hem op militaire doelen van Hamas in Gaza. Hij vindt het wel 'verschrikkelijk' dat er zo veel burgerslachtoffers vallen onder de Palestijnen in Gaza. Maar dat komt volgens de Nederlandse regering omdat Hamasstrijders zich met hun wapens verbergen tussen burgers.

In tegenstelling tot het kabinet vindt coalitiepartij PvdA het geweld aan beide zijden 'buitensporig'. De partij wil dat de Kamer dit veroordeelt en komt volgende week met een motie, kondigde PvdA-woordvoerder Luuk Blom aan.

Tot groot ongenoegen van de oppositie wilde hij het geweld van Israël niet als 'disproportioneel' bestempelen, zoals PvdA-Kamerlid Martijn van Dam eerder wel deed. De term 'disproportioneel geweld' is beladen, omdat deze in het oorlogsrecht gelijk staat aan oorlogsmisdaden.

Blom nam ook afstand van Europarlementariër en partijgenoot Thijs Berman, die Israël deze week met zoveel woorden betichtte van oorlogsmisdaden.

Voor de PvdA-fractie is het moeilijk laveren in het Palestijns-Israëlische conflict. Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn pro-Israël, de PvdA-achterban heeft veel sympathie voor de Palestijnen.

Voor haar motie zal de PvdA onvoldoende steun krijgen. Een Kamermeerderheid van de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie en de oppositiefracties van de VVD, PVV, TON en SGP scharen zich achter het kabinet. Zij vinden dat Israël in zijn recht staat.

Eerder deze week liet de Kamer weten een voorstel te steunen van onder anderen Verhagen om waarnemers te stationeren langs de Egyptische grens met Gaza, zodra er een staakt-het-vuren is. Zij moeten erop toezien dat Hamas geen wapens meer naar Gaza kan smokkelen.

Van een bestand is voorlopig echter geen sprake. Hamas en Israël hebben de VN-resolutie afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden