Kabinet trekt miljoenen uit voor inkrimping veestapel

Het kabinet zet het mes in het aantal varkens in Nederland. Van de ruim twaalf miljoen varkens verdwijnen er mogelijk anderhalf miljoen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er gaat 60 miljoen euro extra naar een stopregeling voor varkensboeren, zo staat in de klimaatplannen die het kabinet komende vrijdag naar buiten brengt. Ook komt er jaarlijks zo’n 70 miljoen euro beschikbaar voor boeren die overstappen naar duurzame landbouw, met minder vee.

Volgens Haagse bronnen is het onvermijdelijk geworden dat de Nederlandse veestapel inkrimpt. Dat is nodig om klimaatdoelen te halen, stikstof te verminderen en te voldoen aan de Urgenda-uitspraak waarin is bepaald dat Nederland al volgend jaar een kwart minder CO2 moet uitstoten.

Tot nu toe rustte op inkrimping van de veestapel een politiek taboe, vanwege de economische belangen van boeren. Daarom kiest het kabinet nu voor een ‘warme sanering’. Dat wil zeggen dat een deel van de varkensboeren die toch al wilde stoppen met hun bedrijf volledig wordt uitgekocht.

Urgenda

De ruim 60 miljoen euro die dat kost, komt met spoed beschikbaar vanwege de dwingende Urgenda-uitspraak. Het gaat om een uitbreiding van een bestaande stopregeling waar het kabinet eerder al 120 miljoen euro voor uittrok. Varkensboeren kunnen zich vanaf augustus vrijwillig aanmelden. Stallen op locaties waar de stank het grootst is − vooral in Noord-Brabant − komen het eerst in aanmerking. Van de ruim twaalf miljoen varkens die Nederland nu telt, kan ruim 10 procent erdoor verdwijnen.

Bovenop deze regeling stelt het kabinet eenmalig tientallen miljoenen euro’s beschikbaar voor veeboeren in veenweidegebieden en in de buurt van natuurgebieden. Dat geld is bedoeld om de veenweide nat te houden, boeren hun bedrijf te kunnen laten verplaatsen of om ze te laten stoppen. “Alles op basis van vrijwilligheid, boeren worden niet gedwongen,” zegt een coalitiebron.

Verder maakt het kabinet vrijdag bekend jaarlijks zo’n 70 miljoen euro uit te trekken voor subsidies aan boeren die overstappen op duurzame landbouw. Dat geld is onder meer voor ‘emissiearme’ stallen, met minder uitstoot van ammoniak, stikstof en fijnstof. Ook gaat er een fors bedrag naar het project ‘Kas als Energiebron’, waarmee energie in de glastuinbouw moet worden bespaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden