‘Kabinet trekt 400 miljoen uit om gat in onderwijsbegroting te dichten’

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro uit voor onderwijs. Het leeuwendeel daarvan, 400 miljoen euro, wordt gebruikt om tegenvallers in de leerlingen- en studentenramingen op te vangen. Het bedrag wordt geregeld in de Voorjaarsnota, zo stellen ingewijden.

Beeld ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het extra geld is nodig omdat er over de hele linie in het onderwijs meer leerlingen en studenten zijn dan verwacht. Dat betekent dat er van basisschool tot universiteit meer geld wordt uitgegeven aan onderwijs, terwijl dat niet was begroot. Het tekort dat daardoor ontstaat, is volgend jaar 234 miljoen euro en loopt in 2024 op tot 405 miljoen euro.

Ramingen

In het onderwijs wordt het geld verdeeld over de verschillende schoolsoorten op basis van ramingen van leerlingen en studenten. Als de werkelijke cijfers lager uitvallen, moet het ministerie van Onderwijs geld teruggeven aan het ministerie van Financiën. Maar gaan er méér studenten studeren, zoals de afgelopen jaren altijd het geval was, dan moet de Onderwijsminister zelf het gat in haar begroting dichten.

Dat zou betekenen dat er op het onderwijs bezuinigd zou moeten worden. Bronnen rond het kabinet stellen dat bezuinigen dit keer niet nodig is. De aantallen studenten zijn hoger dan verwacht, bijvoorbeeld omdat er meer buitenlandse studenten in ons land zijn gaan studeren. Door onder andere meer nieuwkomers neemt ook het aantal leerlingen op basisscholen en middelbare scholen dit jaar toe.

Hoofdpijndossier

De leerlingen- en studentenramingen zijn een hoofdpijndossier op het ministerie van Onderwijs. Omdat er meer studenten aan een opleiding begonnen en andere studenten sneller afstudeerden, was er in 2019 nog een tegenvaller van 212 miljoen euro. Dat moest worden opgevangen door een bezuiniging op het hoger onderwijs. Vorig jaar werd een strop van 70,8 miljoen euro nog door het kabinet opgevangen.

Komend jaar, zo is de verwachting, zullen er door de coronacrisis waarschijnlijk fors minder buitenlandse studenten op de universiteiten en hogescholen van ons land afkomen. Mogelijk zorgt dat voor een (tijdelijk) overschot op de onderwijsbegroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden