Kabinet stelt Rusland officieel aansprakelijk voor ramp MH17

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014.

Onderdeel van de BUK raket die MH-17 neerhaalde tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17.Beeld ANP

Met die formele stap hoopt het kabinet af te dwingen, desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie, dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.

"Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden'', aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord "onherstelbaar leed'' teweeg heeft gebracht.

Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. "Maar deze trajecten kunnen elkaar wel wederzijds versterken'', aldus de minister.

Stef Blok geeft toelichting:Bewijzen

Nederland en Australië hebben de Russische regering laten weten dat ze Rusland aansprakelijk stellen. "Voor Nederland en Australië staat vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de BUK-installatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald'', schrijft Blok.

Hij haalt daarvoor de conclusies aan van het JIT, het internationale team dat de toedracht van de ramp onderzoekt en zijn bevindingen donderdag presenteerde. Dat acht bewezen dat de raket afkomstig was van een Russische legerbasis.

Beeld ANP

Hoofdverdachte
Onderzoekscollectief Bellingcat claimt bovendien een van de hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te hebben gevonden. Het gaat om iemand met een hoge functie in het Russische leger.

Deze man, Oleg Ivannikov, stond bekend onder de codenaam Orion. Dat meldde het journalistieke netwerk tijdens een persconferentie vrijdag. Ivannikov speelde recent ook een rol in de oorlog in Syrië.

Antwoord van Rusland

Het is nu wachten op een antwoord van Rusland, dat kan uitmonden in onderhandelingen of internationale bemiddeling. De regering in Moskou kan de aansprakelijkheid erkennen en proberen tot een vergelijk te komen, maar waarschijnlijk is dat niet.

Als dat inderdaad uitblijft, dan kunnen Nederland en Australië naar een internationale rechtbank stappen. Rusland kan zich bijvoorbeeld verweren door te stellen dat de benadeelde onderdanen van de twee landen zich maar bij de Russische rechter moeten melden om hun recht te halen, schreef Blok eerder.

Geduld
Minister Blok van verwacht dat het lang zal duren voor het aansprakelijk stellen van Rusland effect zal hebben. Hij vraagt de nabestaanden vrijdag om geduld te hebben. De Nederlandse regering zal volgens hem niet rusten "voor de feiten boven tafel zijn".

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Video's: Koning reageert op bevindingen JIT:Bellingcat identificeert hoofdverdachte MH17
:'Oude buk-raketten'
Volgens het Russische ministerie van Defensie hebben onderzoekers van het JIT donderdag Buk-raketten getoond van een type dat in Rusland sinds 2011 niet meer in gebruik is. Dat schrijven Russische media.

De luchtafweerraketten zijn in de Sovjet-Unie in 1986 gemaakt. Ze zijn zoals gebruikelijk na een periode van 25 jaar om veiligheidsredenen uit de roulatie genomen om vervangen te worden door modernere raketten of een meer geavanceerde luchtafweer.

Oekraïne heeft twintig buk-luchtafweersystemen, maar heeft sinds 1991 daar nooit meer nieuwe raketten voor verworven. Kiev verving ze dus niet, aldus het Russische ministerie.

Rusland vraagt zich daarbij af waarom de onderzoekers van het JIT zo geheimzinnig doen over de vraag waar die raket is gevonden en van wie ze hem gekregen hebben. Het ministerie vermoedt dat de herkomst van 'het bewijsstuk' opzettelijk geheim wordt gehouden omdat het projectiel mogelijk bij de Oekraïense strijdkrachten vandaan komt.

Verder lezen

- Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok: 'We hebben het recht aan onze kant'

- De coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen dat de regering bij de Verenigde Naties alle landen opnieuw oproept mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

- Koning Willem-Alexander reageerde op de laatste bevindingen van de internationale onderzoekscommisie met de woorden: 'De ramp met vlucht MH17 is een 'open wond in onze samenleving.'

- De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdagavond op aandringen van zijn Franse collega Emmanuel Macron toegezegd dat Moskou de Nederlandse bevindingen over het neerhalen van vlucht MH17 gaat analyseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden