Kabinet stelt plafond afvalimport in vanwege AEB-crisis

Een scheidingsinstallatie van het Afval Energie Bedrijf.Beeld Charlotte Odijk

Vanwege de afvalcrisis rond AEB stelt het kabinet paal en perk aan de import van afval. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) komt met een tijdelijk importplafond.

Het importplafond houdt in dat er tijdelijk geen nieuwe contracten kunnen worden afgesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden.

Door het stilleggen van vier van de zes afvalovens van het Amsterdamse afval- en energiebedrijf AEB kampt Nederland met grote capaciteitstekorten voor de verbranding van afval. Die tekorten worden verergerd doordat ook veel Brits afval in Nederland wordt verbrand. Maar liefst 20 procent van de normale capaciteit wordt daardoor in in beslag genomen.

Vanwege de problemen bij AEB zijn andere afvalbedrijven bijgesprongen. Maar het wegvallen van de grootste afvalverbrander van Nederland doet zich voelen: Amsterdams afval belandt op stortplaatsen en er zijn achterstanden ontstaan bij de verwerking van huisvuil.

Geen importstop

Door het tijdelijke importplafond komen er nu tenminste geen nieuwe afvalstromen bij, zo is de achterliggende gedachte. Het heeft alleen geen consequenties voor bestaande contracten, erkent een woordvoerder van de staatssecretaris. Het is geen importstop. Alleen op de langere termijn komt er minder vuilnis het land binnen.

Volgens de afvalbranche is het daarom geen echte oplossing. “Het lost het nijpende probleem van dit moment niet op,” zegt een woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven. Pas na verloop van maanden, concludeert de afvalbranche, komt door het importplafond capaciteit vrij bij de Nederlandse afvalverbranders.

De afvalbedrijven herhalen daarom hun noodkreet in de richting van de gemeente Amsterdam als eigenaar van AEB. Ze waarschuwen opnieuw dat eind volgende week op sommige plaatsen geen huisvuil meer kan worden ingezameld. De tien overgebleven afvalverbranders zijn overvol en de afvalverwerkers zijn tot het uiterste gegaan om tijdelijke opslag vrij te maken. “Onze oplossingen zijn op.”

Overmacht

Amsterdam kan capaciteit vrijmaken door contracten af te kopen, zegt de Vereniging Afvalbedrijven. AEB heeft langlopende contracten gesloten over de verbranding van Brits afval.

De afvalbranche en de gemeente Amsterdam pleitten wekenlang bij de staatssecretaris voor een importstop. De gedachte was dat AEB op die manier, met een beroep op overmacht, onder zijn verplichtingen uit kon komen zonder die contracten voor veel geld af te kopen.

Maar zo ver gaat de staatssecretaris dus niet. In een verklaring wijst ze Amsterdam op de eigen verantwoordelijkheid voor het afval van AEB. “Afvalbeleid is een verantwoordelijkheid van gemeenten, maar de problemen bij het AEB laten zien, dat ook een lokale crisis landelijk tot zorgen kan leiden.”

Langlopende contracten

De staatssecretaris praat de komende tijd wel verder met de afvalbranche en de gemeente Amsterdam over mogelijkheden om de afvalbergen weg te werken. “Intussen zijn alle betrokken partijen aan het kijken welke maatregelen nu nodig zijn om de situatie in Amsterdam op te lossen. Dit tijdelijke importplafond helpt daarbij.”

Amsterdam beperkt zich tot de reactie dat het stadsbestuur blij is met het besluit van de staatssecretaris. “Het tekort aan capaciteit in de landelijke afvalketen is een nationaal probleem en we blijven in gesprek over een oplossing.”

Het importplafond is van kracht zolang er Nederlands afval eindigt op stortplaatsen. De Vereniging Afvalbedrijven kan niet goed inschatten wanneer het importplafond precies gaat zorgen voor minder afval uit het buitenland. Daarvoor moet je weten welke contracten aflopen en de afvalbedrijven geven elkaar daarover geen openheid van zaken.

Ook het ministerie kan niet zeggen wanneer het importplafond gaat helpen. Hoewel de rijksoverheid een vergunning afgeven voor buitenlands afval dat hier wordt verbrand, heeft het ministerie geen overzicht. Het zou kunnen dat buitenlands afval alsnog naar Nederland komt op basis van eerder afgegeven vergunningen. 

Bent u (oud)-medewerker van AEB en kent u de situatie van binnenuit? Dan komt Het Parool graag met u in contact via onze verslaggever Ruben Koops – r.koops@parool.nl of 020 - 5584398

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden