Kabinet snijdt flink in subsidie hulporganisatie SNV

De hulporganisatie SNV krijgt de komende jaren fors minder subsidie. Tot eind 2015 zou SNV bijna 795 miljoen euro aan overheidssteun ontvangen. Maar staatssecretaris Ben Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking heeft besloten dat met 124 miljoen euro te verlagen tot ruim 670 miljoen.

Ben Knapen, afgelopen juli in Kenia Beeld getty
Ben Knapen, afgelopen juli in KeniaBeeld getty

Daarin is ook de vertrekpremie voor de eerder dit jaar opgestapte directeur van SNV verrekend, zo heeft Knapen vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. De voormalige directeur Dirk Elsen kreeg bij zijn vertrek ruim 134.600 euro mee, tot ongenoegen van Knapen en het parlement.

De ingreep in het subsidiebedrag vloeit voort uit de bezuinigingen op ontwikkelingshulp die het kabinet had afgesproken. Ook past de verlaging volgens Knapen in het streven om SNV in 2016 niet meer afhankelijk te laten zijn van overheidssubsidie.

SNV kreeg in het afgelopen jaar felle kritiek na een reeks publicaties over onder meer vriendjespolitiek, te hoge salarissen van de top en mogelijk onterechte dienstreizen. Behalve Elsen vertrok ook de voorzitter van de raad van toezicht, Lodewijk de Waal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden