Update

Kabinet sluit zorgakkoord zonder Abvakabo

Het kabinet heeft woensdag een akkoord gesloten met de zorgsector over de hervormingen en besparingen in de zorg. Maar de grootste vakbond, Abvakabo FNV, doet niet mee. De Abvakabo kan zich niet vinden in de bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens de bond zullen zo'n 50.000 werknemers daar nu hun baan kwijtraken.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.Beeld anp

De Abvakabo zegt dat het het kabinet ontbreekt aan politieke wil om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan de bond het niet verantwoorden om in een tijd met historisch veel werklozen eraan mee te werken dat nog eens tienduizenden extra hun baan verliezen.

Het kabinet heeft met de andere bonden en de werkgevers in de zorg afgesproken dat werknemers in de sector al vanaf 2014 afzien van financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren.

Het eerder inleveren van loonruimte levert 1,1 miljard euro op. Met dat geld kunnen eerder aangekondigde bezuinigen worden verzacht. De gemeenten krijgen meer geld voor huishoudelijke hulp aan ouderen en chronisch zieken dan aanvankelijk de bedoeling was. Verder wordt in het zorgakkoord 100 miljoen euro uitgetrokken voor het begeleiden van mensen naar ander werk.

Over een zorgakkoord is vele dagen onderhandeld. De Abvakabo stelde zich hard op. Aanvankelijk zei de bond dat de kabinetsplannen 100.000 mensen in de thuiszorg hun baan zou kosten. De voorstellen van het kabinet om de pijn te verzachten, bleken uiteindelijk voor de Abvakabo onvoldoende. Het kabinet houdt volgens de bond ,,halsstarrig vast aan de afbraak van de zorg''.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden