Kabinet-Renzi rond, beëdiging zaterdag

Het kabinet-Renzi I is rond. De nieuwe Italiaanse ministersploeg wordt zaterdagochtend om 11.30 uur beëdigd. Dit heeft de woordvoerder van president Giorgio Napolitano vrijdagavond bekendgemaakt, aldus persbureau ANSA. Het staatshoofd had bijna drie uur gepraat met formateur Matteo Renzi.

null Beeld afp
Beeld afp

Er komt een voor Italiaanse begrippen klein kabinet van zes partijen met 16 ministers, van wie de helft vrouwen. De sleutelpost Economische Zaken gaat niet naar een politicus, maar naar een topeconoom, Pier Carlo Padoan. Volgens de krant la Repubblica had Napolitano er woensdag in een eerder urenlang gesprek met Renzi op aangedrongen dat de nieuwe Italiaanse regering economische deskundigheid moet uitstralen en op basis van gelijkwaardigheid moet kunnen praten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Padoan is nu nog chef economie van de OESO en heeft gedoceerd aan universiteiten in onder meer België en Japan. Hij was de beoogde nieuwe president van het Italiaanse CBS.

Voormalig eurocommissaris Emma Bonino wordt niet gehandhaafd op Buitenlandse Zaken. Zij wordt vervangen door de 40-jarige politicologe Federica Mogherini. Zij is afkomstig uit de ex-communistische vleugel van Renzi's Democratische Partij (PD) en is afgestudeerd in de verhoudingen tussen religie en politiek in de islam.

Triomf
Renzi had al bij de verkiezingen in 2013 kandidaat-premier willen zijn van de PD, maar hij verloor de voorverkiezingen binnen de partij. Zijn triomf kwam in december, toen de PD-leden hem met bijna 70 procent van de stemmen tot partijleider kozen. Daarop begon Renzi Letta vanuit Florence, waar hij burgemeester is, met kritiek te bestoken.

Renzi behoort tot de rechtervleugel van de PD. Hij komt er openlijk voor uit dat hij korte metten wil maken met linkse kopstukken binnen de partij die nog te veel vasthouden aan de oude ideeën en methodes van de Italiaanse Communistische Partij (PCI), die in de PD is opgegaan. De linkervleugel van de PD op zijn beurt verwijt Renzi dat hij geen afstand houdt van Silvio Berlusconi. De mediamagnaat heeft een strafblad en werd daarom vorig jaar uit het parlement gezet.

Twee blokken
In 2010 zocht Renzi de centrumrechtse leider op in diens villa bij Milaan. Onlangs nodigde Renzi Berlusconi uit op het PD-hoofdkwartier in Rome, tot verontwaardiging van veel partijleden. Daarbij ging het over het kiesstelsel. Renzi wil toewerken naar een stelsel met twee grote politieke blokken. Nu zijn regeringen in Italië wankel, doordat ze op verscheidene partijen steunen die alle hun eigen wensen hebben.
De 39-jarige Renzi ging al vroeg in de politiek. In 1999 werd hij voorzitter van de christendemocratische PPI in de provincie Florence.

Vanaf 2004 deed hij zijn eerste bestuurlijke ervaring op als president van de provincie Florence. In 2009 werd hij met bijna 60 procent van de stemmen gekozen tot burgemeester van de hoofdstad van Toscane. Volgens een opiniepeiling van zakenkrant Il Sole 24 Ore was hij in 2010 de populairste burgemeester van Italië.

De in Toscane geboren Renzi is afgestudeerd jurist, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij wordt beschouwd als charismatisch en welbespraakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden