Kabinet pakt woningcorporaties aan

De minister voor Wonen, Eberhard van der Laan, houdt de bevoegdheid zware sancties te treffen, zoals de benoeming van een bewindvoerder. Foto ANP Beeld
De minister voor Wonen, Eberhard van der Laan, houdt de bevoegdheid zware sancties te treffen, zoals de benoeming van een bewindvoerder. Foto ANP

DEN HAAG - Het Centraal Fonds Volkshuisvesting gaat op in één onafhankelijke autoriteit, die al het externe toezicht op de woningcorporaties ter hand zal nemen, ook toezichtstaken die nog bij het ministerie liggen. De autoriteit controleert de verklaringen, die de raden van commissarissen voortaan moeten overleggen. De verklaringen moeten het maatschappelijk presteren, de financiële continuïteit, de inzet van het vermogen, de doelmatigheid, de rechtmatigheid en de integriteit belichten.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het wil een beter toezicht om het hele corporatiestelsel goed te laten te laten werken.

De minister voor Wonen houdt de bevoegdheid zware sancties te treffen, zoals de benoeming van een bewindvoerder. Hij kan ook een externe toezichthouder aanstellen en kan in de toekomst zelfs de hele raad van commissarissen ontslaan. ''Een zwaar middel'', aldus minister Eberhard van der Laan vrijdag na afloop van het kabinetsberaad, maar ''wel stimulerend''. De raden moeten hun verantwoordelijkheden beter gaan beseffen, vindt het kabinet.

Er komt nog wetgeving over de salarissen van de bestuurders van de corporaties. Die mogen in de toekomst niet op meer dan dan 180.000 euro worden vastgelegd. Vertrekregelingen mogen niet hoger uitkomen dan op een jaarsalaris. ''Zelfs niet na de meest idyllische samenwerking'', aldus de minister.

Hij benadrukte dat de meeste van de 455 corporaties integer en volkomen solide zijn, maar ''er zijn er uit de bocht gevlogen, onder meer door bestuurders die meer oog hadden voor hun eigen belangen dan die van hun huurders''. Hij denkt dat de voornemens niet door iedereen met gejuich zullen worden ontvangen, maar ''zó kunnen we niet doorgaan.''

De koepel van woningcorporaties Aedes waarschuwde in een reactie dat meer regels de problemen in wijken en dorpen niet zullen oplossen. De maatregelen kunnen volgens de brancheorganisatie ten koste gaan van onder meer de woningproductie omdat de ruimte van de corporaties voor 'maatschappelijk ondernemerschap' wordt beperkt. Wel onderschrijft Aedes dat binnen het stelsel het publieke belang gewaarborgd moet zijn. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden