Kabinet opent jacht op 'verborgen' criminelen

De politie gaat intensiever jacht maken op criminelen die hun zwarte geld witwassen in bijvoorbeeld de horeca en de vastgoedsector. Hiermee wil justitie misdadigers die infiltreren in de bovenwereld de pas afsnijden.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Beeld anp
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie).Beeld anp

Dit najaar trekt het kabinet 100 miljoen uit zodat er meer onderzoeken kunnen worden gestart tegen sleutelfiguren uit de onderwereld. Dat kondigt minister Ferd Grapperhaus (Justitie) donderdag aan.

Het aanpakken van misdadigers die hun geld witwassen in de bovenwereld en lokale bestuurders en ondernemers bedreigen of omkopen is hét speerpunt van het beleid van de minister. Hij spreekt van ondermijnende criminaliteit: de onderwereld die de bovenwereld 'infecteert'.

Gemeenten, justitie, politie en de Belastingdienst kunnen het geld gebruiken om vaker onderzoeken te starten en informatie uit te wisselen. Naast het startfonds van 100 miljoen, komt daar vanaf 2019 jaarlijks tien miljoen bij.

Versnipperde informatie
Nu nog is er vaak wel versnipperd informatie over criminelen beschikbaar, bijvoorbeeld ook bij belastingdienst, energiebedrijven die zien dat ergens veel stroom wordt gebruikt of bij gemeenten. Door al die aanwijzingen te verzamelen kunnen er meer strafrechtelijke onderzoeken worden gestart, of criminelen bestuurlijk of via de fiscus worden aangepakt.

Criminelen nestelen zich volgens Grapperhaus te gemakkelijk met drugslabs en wietkwekerijen in woonwijken, wassen vervolgens hun geld wit via bedrijven of sportclubs, lozen hun drugsafval in de natuur en bedreigen lokale bestuurders.

Daarom legt justitie vanaf dit najaar het vergrootglas nadrukkelijker op horeca- en transportbedrijven, recreatieparken, winkels en de vastgoedwereld om criminele geldstromen in kaart te brengen.

"We kunnen niet hebben dat hele woonwijken of recreatieparken door criminelen worden gegijzeld omdat daar wietkwekerijen zijn of liquidaties plaatsvinden," zegt Grapperhaus. "Daarom moeten we knokken tegen deze boeven.''

Wapens en drugs
Grapperhaus verhoogt ook de straffen voor het bezit van automatische vuurwapens en het plegen van liquidaties door criminele groepen. Daarnaast moeten burgemeesters panden kunnen sluiten als daar wapens worden gevonden, of spullen die gebruikt worden bij het maken van drugs. Ook zint Grapperhaus op een wet om grondstoffen voor synthetische drugs als xtc en speed te verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden