Update

Kabinet neemt geen nieuw besluit over Hedwigepolder

Dit kabinet zal geen nieuw besluit nemen over de Hedwigepolder. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vandaag na de ministerraad bekendgemaakt. De kans blijft daarmee groot dat de polder alsnog onder water zal worden gezet.

ANP/Redactie
Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder. Beeld anp
Protest tegen het mogelijk ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder.Beeld anp

Het kabinet nam dit besluit 'gezien het demissionaire karakter, gelet op de uitspraak van de Tweede Kamer en de gevoeligheid van het dossier', legt Bleker uit. Het besluit zal zo snel mogelijk aan Vlaanderen en de Europese Unie worden meegedeeld.

Eerder deze week stemde de Tweede Kamer tegen het kabinetsplan om de Hedwigepolder voor een derde te ontpolderen. Ook gaf de Kamer steun aan een motie die het kabinet oproept om opnieuw te onderhandelen met België over het Scheldeverdrag.

Bleker ziet zijn alternatief nog steeds als de beste. 'Ik zie geen andere oplossing dan wat wij hebben gevonden. Als uiteindelijk blijkt dat dit toch niet kan, rest de oorspronkelijke oplossing: volledige ontpoldering. Maar dat is niet aan ons om te constateren.'

Compromisplan
Staatssecretaris Bleker kwam onlangs met een compromisplan om de Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. De Europese Commissie vond dit een acceptabel alternatief voor het geheel onder water zetten van de polder.

Bleker waarschuwde vorige week dat als het kabinetsplan zou worden afgewezen, de kans heel groot is dat de hele Hedwigepolder alsnog onder water komt te staan. Inmiddels is Vlaanderen een geschillenprocedure begonnen om af te dwingen dat Nederland zich houdt aan de gemaakte afspraken.

Premier Rutte zei vandaag op de persconferentie na de ministerraad dat Nederland zal meewerken aan de geschillenprocedure door 'antwoorden te geven als er vragen op ons af komen'. Rutte verdedigde het besluit van vandaag door te wijzen op de 'twee confronterende visies in de Kamer op de Hedwigepolder'. 'Er is noch een meerderheid voor het kabinetsplan, noch voor het geheel onder water zetten van de polder. Als demissionair kabinet kun je het dossier dan het beste doorschuiven naar een volgend kabinet.'

Nederland sloot in 2005 een verdrag met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Dat was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Nederland beloofde toen dat de hele Hedwigepolder onder water zou worden gezet, maar het kabinet-Rutte kwam hierop terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden