Kabinet: Nederland voorbereid op varkensgriep

Minister Ab Klink (r) van Volksgezondheid en directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb), geven woensdag in perscentrum Nieuwspoort een persconferentie over de varkensgriep. Foto ANP Beeld
Minister Ab Klink (r) van Volksgezondheid en directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb), geven woensdag in perscentrum Nieuwspoort een persconferentie over de varkensgriep. Foto ANP

DEN HAAG - Nederland is goed voorbereid als de varkensgriep ook hier zou opduiken. Voor grote bezorgdheid is op dit moment geen reden. De overheid is wel ''superalert'', zei minister Ab Klink van Volksgezondheid woensdag.

Als de Mexicaanse griep zich in Nederland zou verspreiden, moeten artsen de naam registreren van iedereen die besmet raakt. Die meldingsplicht is nodig om familieleden en andere naasten van getroffenen op te sporen. Zij krijgen dan het preventieve medicijn Tamiflu om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De aangifteplicht valt volgens Klink binnen de bevoegdheden van de wet. ''Op het moment dat er gevaar is voor derden, kan dat.''

Er zijn meer dan 4 miljoen kuren Tamiflu beschikbaar. Dat moet voldoende zijn. Uit onderzoek is gebleken dat zo'n 25 procent van de bevolking ziek kan worden. Door Tamiflu worden de gevolgen van de besmetting korter en minder hevig.

De autoriteiten hoeven de virusremmer voorlopig niet in te zetten, omdat er in Nederland nog geen gevallen van varkensgriep zijn geconstateerd. Nu de griep in Europa is opgedoken, acht Klink de kans wel aanwezig dat die ook in ons land zal komen. De minister, die alleen nog over Mexicaanse griep spreekt, benadrukte dat de variant in de ons omringende landen 'mild' is.

Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektebestrijding kan een virus tijdens zijn rondgang nog wel veranderen. Tot dusver zijn zeven mensen getest die uit Mexico naar Nederland kwamen. De vijf van wie de test is afgerond, zijn allemaal gezond. Coutinho zei nog eens dat het dragen van mondkapjes hoogstwaarschijnlijk geen effect heeft.

Het kabinet heeft aan de Gezondheidsraad een spoedadvies gevraagd over de ontwikkeling van een vaccin tegen specifiek dit nieuwe type griep. Dat advies is waarschijnlijk eind volgende week klaar. Ook is al contact gezocht met producenten die mogelijk ingezet kunnen worden om een vaccin te maken. Als er een medicijn ontwikkeld kan worden, zal het nog zeker drie tot zes maanden duren voordat dit klaar is.

Nederlanders lijken nuchter te blijven onder de dreiging van de varkensgriep. Apotheken, artsen en GGD ontvangen weinig telefoontjes van bezorgde mensen. Sommige apotheken constateren wel dat er meer vraag is naar mondkapjes en Tamiflu-tabletten.

De beroepsorganisatie van apothekers KNMP en ook Klink raden mensen af om Tamiflu via internet te kopen, omdat de kwaliteit daarvan vaak slecht is en het risico bestaat dat er nepmiddelen worden toegestuurd. ''Die kunnen heel riskant zijn'', waarschuwde de minister. Hij wees er ook op dat een recept van de huisarts vereist is. De inspectie zal in de gaten houden of Tamiflu buiten artsen om via internet wordt verkocht.

De Arbo Unie, een van de grootste arbodiensten, roept werkgevers op nu al na te denken over de gevolgen van een eventuele verspreiding van varkensgriep voor hun bedrijf. Zorg voor goede hygiëne, beperk contacten en ga niet samen vergaderen of samen in de kantine eten, zo luiden enkele adviezen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden