Kabinet moet volgend jaar '7 miljard extra' bezuinigen

Het kabinet-Rutte moet veel sneller veel meer bezuinigen dan gedacht, door afspraken met de Europese Commissie uit 2009. Volgens NRC hebben die afspraken tot gevolg dat volgend jaar al 7 miljard extra moet worden bezuinigd, bovenop de 18 miljard die het kabinet wil bezuinigen voor 2015.

Redactie
Minister-president Mark Rutte. Beeld anp
Minister-president Mark Rutte.Beeld anp

Extra bezuinigingen liggen gevoelig in Den Haag, omdat de eerder gesloten regeer- en gedoogakkoorden op onderwerpen moeten worden opengebroken. Waar, hoe en of extra bezuinigd moet worden, daarover gaan CDA en VVD en gedoogpartner PVV nog in gesprek.

Volgens NRC is de nieuwe boosdoener het snel verslechterende begrotingstekort, bovenop al eerdere sombere cijfers van het Centraal Planbureau. Nederland sprak in 2009 af om zijn 'excessieve begrotingstekort' terug te brengen tot onder de 3 procent. De Nederlandsche Bank voorspelde in december een tekort van 3,7 procent, dat terugbrengen naar 3 zou volgens NRC extra bezuinigingen betekenen van 7 miljard euro. Uiterlijk in maart wordt de prognose van het begrotingstekort in 2013 van het CPB bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden