Kabinet moet openheid in Irak geven

Volgens Armitage is er door de Verenigde Staten 'absoluut' om militaire steun gevraagd. Foto EPA/Syed Jan Sabawoon

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft geschokt gereageerd op uitspraken van de voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage. Die zei in een interview met deze krant gisteren dat er wel degelijk een verzoek om Nederlandse militaire steun bij de inval in Irak is ingediend.

Premier Jan Peter Balkenende heeft het bestaan van zo'n Amerikaans verzoek tot nu toe ontkend. Ook staatssecretaris Jack de Vries van Defensie verklaarde gisteren dat er op zijn ministerie niets van bekend is. De Kamer eist opheldering, de SP en PvdA hebben Kamervragen gesteld over de uitspraken.

Volgens Armitage is er door de Verenigde Staten 'absoluut' om militaire steun gevraagd.

SP-Kamerlid Harry van Bommel verbaast zich over wéér een nieuwe aflevering in de Iraksoap. ''Dit is een nieuw steentje in het bouwwerk dat wij aan het maken zijn om het kabinet tot openheid te dwingen over Irak,'' aldus Van Bommel. Hij wil ook duidelijkheid over de bewering van Armitage, die gold als een vertrouweling van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, dat de Nederlandse steun voor 'Irak' heeft bijgedragen aan de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris-generaal van de Navo.

PvdA'er Martijn van Dam wil weten of Armitage de waarheid spreekt en hoe zijn uitspraken zich verhouden tot die van premier Balkenende. ''Het is aan de minister-president om dat uit te leggen.''

Ook VVD-Kamerlid Hans van Baalen vindt dat dit tot op de bodem moet worden uitgezocht.

In antwoord op vragen van de Eerste Kamer liet het kabinet nog weten dat Nederland geen formeel verzoek voor militaire steun heeft ontvangen. Uit documenten die RTL Nieuws dinsdag naar buiten bracht, bleek dat het kabinet zich op verzoek van de Amerikanen daar wel degelijk op heeft voorbereid. D66-leider Alexander Pechtold: ''Eén van tweeën spreekt niet de waarheid. Als dat het kabinet is, dan is er nog meer reden om een parlementaire enquête te doen.''
Ook Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, is van mening dat de regering 'nu écht wat uit te leggen heeft'.

Voor het CDA blijven de antwoorden van het kabinet het uitgangspunt. ''We doen zaken met de Nederlandse regering,'' stelt Kamerlid Maarten Haverkamp. ''Als die zegt dat er geen formeel verzoek is geweest, geloven we dat.''

Het kabinet moet volgende week de vele Kamervragen over de politieke steun aan de inval van Irak beantwoorden. Na het daaropvolgende debat kan de Tweede Kamer alsnog besluiten er een onderzoek moet komen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden