Update

Kabinet met pakket van 4,3 miljard bezuinigingen naar oppositie

Het kabinet is het eens geworden over een nieuw pakket van bezuinigingen en lastenverzwaringen van 4,3 miljard euro. Daarnaast moet 800 miljoen worden vrijgemaakt voor investeringen. Minister-president Mark Rutte presenteerde het pakket na afloop van de ministerraad. De maatregelen moeten het begrotingstekort volgend jaar onder de Europese norm van 3 procent brengen.

Het kabinet houdt de volgende verdeling aan: eenderde lastenverzwaringen en tweederde bezuinigingen.

Lastenverzwaringen
Het niet indexeren van belastingschijven en heffingskortingen brengt 1,1 miljard op. Het voortzetten van de crisisheffing voor werkgevers met werknemers met hoge inkomens (vanaf 150.000 euro) levert 500 miljoen op. Het schrappen van een lastenverlichting voor werkgevers brengt nog eens 640 miljoen op.

Bezuinigingen
Een nullijn voor ambtenaren moet 1 miljard opleveren, een nullijn in de zorg ook 1 miljard en het kabinet wil voor nog eens voor 700 miljoen snijden in de eigen uitgaven.

Investeringen
Daarnaast wil het kabinet 300 miljoen uittrekken om de koopkracht van de laagste inkomens te versterken. Ook komt er een potje van 500 miljoen voor investeringen in infrastructuur ('wegen', zei Rutte tijdens zijn persconferentie).

2013
Dit jaar gaat het kabinet niet extra bezuinigen, hoewel ook in 2013 het begrotingstekort boven de EU-limiet uitkomt. Volgens premier Rutte kan het tekort op korte termijn alleen omlaag worden gebracht met lastenverzwaringen en zou dat te schadelijk zijn voor de economie.

Rutte noemde het pakket dat voorligt 'de inzet van het kabinet voor onderhandelingen'. Hij benadrukte dat het voorstel niet dichtgetimmerd is en dat het geen zin heeft aan de oppositie te vragen 'te tekenen bij het kruisje'. Het kabinet gaat de komende twee maanden onderhandelen met werkgevers en werknemers, en parallel met de oppositiepartijen. Rutte: 'We gaan zoeken naar draagvlak. We staan open voor alternatieven.'

Ook andere bewindslieden verkondigden die boodschap. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) benadrukte na de ministerraad dat het pakket waar de ministerraad vrijdag over sprak 'geen dichtgeklonken deal' is. Wat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken betreft, hebben sociale partners (werkgevers en werknemers) alle mogelijkheid om alternatieven voor de kabinetsplannen te formuleren.

Geen nieuwe formatie
Volgens Rutte is een nieuwe formatie met oppositiepartijen niet aan de orde. Hij zei ervan overtuigd te zijn tot een akkoord te kunnen komen met de oppositie. Omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer is het afhankelijk van steun van de oppositie. 'We hebben ons altijd gerealiseerd dat we meerderheden moeten zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken.' Hij bestempelde het zoeken naar meerderheden als 'parlementair handwerk'.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat de komende weken onderhandelen met oppositiepartijen over de begroting voor 2014. Minister Asscher is in gesprek met de sociale partners om tot een sociaal akkoord te komen over werkgelegenheid en sociale zekerheid. Rutte zei vandaag nauw betrokken te zullen zijn bij alle onderhandelingen en zodoende ook veel in de media in beeld te zullen zijn.

Het Centraal Planbureau kwam donderdag met nieuwe ramingen. Daaruit blijkt dat het begrotingstekort van de overheid zowel dit als volgend jaar boven de EU-limiet van 3 procent ligt. Voor 1 mei dient het kabinet nieuwe bezuinigingsplannen naar de Europese Commissie te hebben gestuurd.

Kijk hier voor een overzicht van alle maatregelen uit het pakket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden