Kabinet Mali 'wil dat Nederland militairen stuurt'

Een vertegenwoordiger van de ambassade van Mali heeft vrijdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer gepleit voor steun aan de VN-missie in Mali. Het kabinet maakte begin deze maand bekend bijna 400 militairen te willen sturen. De Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Franse militairen bij Gao, in het noorden van Mali. Beeld afp
Franse militairen bij Gao, in het noorden van Mali.Beeld afp

'Het kabinet van Mali wil dat u militairen stuurt', zei Mamounou Toure van de ambassade in Brussel. Ze zijn volgens hem nodig om stabiliteit te brengen, jihadisten te verslaan en militairen te trainen. Volgens de Malinees is de enige taal die jihadisten verstaan die van geweld.

Vijf tot zes jaar
Toure denkt dat het wel 5 tot 6 jaar kan duren voordat het Malinese leger voldoende getraind is om het enorme land te beschermen. De Nederlandse militairen gaan voornamelijk naar Noord-Mali om informatie te verzamelen en analyseren.

Jihadistische groepen bezetten vorig jaar met behulp van Toearegs het noorden. Zij werden begin dit jaar door Franse militairen teruggedrongen. Toure noemde het vredesproces met de Toearegs 'essentieel'. Hij benadrukte dat de integriteit van Mali voor de regering cruciaal is.

Missie niet zonder risico
Het gebrek aan transporthelikopters is een probleem, menen Kees Homan van Clingendael en Rob de Wijk van HCSS. 'De missie is doenbaar, maar niet zonder risico', aldus De Wijk. De grootste bedreiging ziet hij in een hergroepering van jihadistische groeperingen die de missie als doelwit zien. En die hergroepering zal zeker gebeuren, voegde hij eraan toe.

Het spanning tussen noord en zuid is 'ingebakken in de historie', verklaarde Peter Knoope International Centre for Counter-Terrorism. En die spanningen zijn volgens hem heel moeilijk op te lossen. Hij ziet een oplossing in een vorm van autonomie voor het noorden.

Volgens Toure is het ontwikkelen van het noorden heel moeilijk, maar is er 'geen animositeit' tussen noord en zuid. Die mening deelde Marco Lankhorst van het The Hague Institute of Global Justice niet. In het noorden is een grote weerstand tegen de komst van zuidelijke militairen, zei hij. Hij hoort verder dat er bijna dagelijks sprake is van geweld, misdaad en terrorisme in het noorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden