Kabinet maakt uitgaven creditcard bekend

De Rekenkamer controleert jaarlijks de bestuurskosten en bekijkt of de regels over vergoedingen nog op orde zijn. Foto ANP Beeld
De Rekenkamer controleert jaarlijks de bestuurskosten en bekijkt of de regels over vergoedingen nog op orde zijn. Foto ANP

DEN HAAG - Het kabinet zal de uitgaven openbaar maken die zijn gedaan met de creditcards van de ministeries, heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken toegezegd.

De declaraties van ministers en staatssecretarissen werden gisteren gepubliceerd. De ene minister vroeg 2500 euro aan hotelkosten terug, de andere wilde geld voor een stroomomvormer van 49,95 euro; minister Bos declareerde zijn zonnebril, die hij op een buitenlandse dienstreis was verloren.

In Groot-Brittannië leidde de openbaarmaking van declaraties van ministers en parlementariërs - van badstoppen tot pornofilms - tot grote opwinding. Maar de Algemene Rekenkamer hier stelt geen reden te hebben om te twijfelen aan de integriteit van de Nederlandse bewindspersonen. De Rekenkamer controleert jaarlijks de bestuurskosten en bekijkt of de regels over vergoedingen nog op orde zijn.

Steekproefsgewijs worden losse bonnetjes en declaraties onderzocht, zegt een woordvoerster. ''Tot op heden hebben die onderzoeken niet tot opmerkingen in ons jaarverslag geleid.'' Wel stuit de Rekenkamer soms op 'slordigheden' in de administratie: ''Bonnetjes die overal vandaan komen en niet netjes zijn geordend.''

De Telegraaf verkreeg de declaraties met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob). Het gaat om zakelijke kosten die de bewindspersonen zelf voorschoten. In de zakelijke creditcardgegevens had de krant geen inzage gekregen. Daar was volgens Ter Horst ook niet om verzocht.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken geven de geopenbaarde Nederlandse bonnetjes maar een deel van de totale uitgaven van bewindslieden weer. Rekeningen worden meestal rechtstreeks door ministeries betaald. ''Als bewindslieden uitgaven zelf voorschieten, komt dat bijvoorbeeld omdat ze op heel korte termijn op dienstreis gaan.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden