Kabinet maakt tien miljoen extra vrij voor referendum Oekraïne

Gemeenten krijgen 30 miljoen euro voor het organiseren van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april. Dat is 10 miljoen euro meer dan al was beloofd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk dinsdag laten.

Redactie
In totaal hebben gemeenten nu 40 miljoen extra te besteden. Beeld anp
In totaal hebben gemeenten nu 40 miljoen extra te besteden.Beeld anp

Het kabinet vindt een goede aanpak van het referendum heel belangrijk, maar wijst er wel op dat de kosten scherp in de gaten moeten worden gehouden. Het is immers onduidelijk hoeveel referenda de toekomst nog brengt.

Raadgevend
Het referendum gaat over de zogeheten associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het is raadgevend. Het kabinet kan de uitslag naast zich neerleggen. Het referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil.

Plasterk was eerder niet van plan meer geld uit te trekken voor de gemeenten. SP en D66 sloegen vorig jaar alarm omdat de gemeenten met het toen toegezegde bedrag niet uit de voeten zouden kunnen. Een Tweede Kamerverkiezing - met 10.000 stembureaus - kost ongeveer 45 miljoen euro. Maar het is volgens de minister niet nodig bij een referendum 'voluit' te gaan. Hij ging niettemin overleggen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Zorgvuldig en sober
Het organiseren van een referendum is eenvoudiger dan van algemene verkiezingen, vindt het ministerie nog steeds. Er zijn geen kieslijsten en partijen en het tellen van de stemmen is eenvoudiger.

Om te kijken wat het nou allemaal echt zal kosten, zal een commissie in kaart brengen hoe een referendum 'zorgvuldig en sober' kan worden georganiseerd. De resultaten zijn daarna de basis voor verder overleg met de VNG over de manier van bekostigen van eventuele nieuwe referenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden