Kabinet maakt online gokken mogelijk

In het kabinet is vandaag overeenstemming bereikt over het legaal maken van gokken op internet.

redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er is lang over gebakkeleid. Nederlanders die nu online willen gokken, doen dat illegaal. Volgens staatssecretaris Teeven spelen er nu zo'n 750.000 mensen weleens illegaal online. Hij verwacht daarvan 80 procent naar het legale aanbod te kunnen krijgen.

Het ontbreekt aan toezicht op de gokkers. Tegelijk leven er bezwaren tegen meer mogelijkheden om te gokken, omdat dit verslavend kan zijn.

Verslavingsfonds
Aan de gevaren voor verslaving is gedacht. De aanbieders gaan een half procent van hun opbrengst aan een verslavingsfonds overdragen. Verder moeten ze hun klanten waarschuwen voor de gevaren en zelfs observeren via een zogenoemd spelersprofiel dat van ze kan worden aangemaakt.

Probleemgevallen kunnen worden uitgesloten, ook op eigen verzoek, en zelfs worden doorverwezen naar de zorg.

Dit zijn allemaal verantwoordelijkheden voor de bedrijven zelf. Voor de controle wordt echter de Kansspelautoriteit versterkt. Hoe de toelating tot de online-markt wordt geregeld, is nog niet helemaal vastgesteld. Hoeveel bedrijven er terecht kunnen, kon Teeven ook nog niet zeggen.

Goede doelen
Om de bestaande loterijen meer ruimte te geven voor vernieuwing wordt het verplichte afdrachtspercentage aan de goede doelen verlaagd van 50 naar 40 procent. Door de innovatie en nieuwe aanbieders die zich mogen melden zal er evenveel overblijven voor de goede doelen, zo is de verwachting.

Het loterijstelsel is van grote maatschappelijke waarde, stelt het kabinet, vandaar dat er ruimte wordt geboden aan nieuwe loterij-initiatieven die het maatschappelijk belang centraal stellen. De Staatsloterij en de Lotto onderzoeken of zij in de toekomst kunnen samenwerken. De staatssecretarissen Fred Teeven van Justitie en Eric Wiebes van Financiën staan positief tegenover deze verkenning, lieten ze weten.

Het kabinet verwacht niet dat de goede doelenloterijen echt te lijden hebben van de nieuwe onlinemogelijkheden, die daar los van staan. Mensen die een staatslot kopen, maken vaak deel uit van een heel ander publiek dan mensen die thuis achter de computer nu illegaal een kansje wagen.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Speel Verantwoord
Belangenbehartiger Speel Verantwoord is blij met het besluit van Teeven. De brancheorganisatie vertegenwoordigt onder meer Unibet en Poker Stars.

Toch is de organisatie nog niet helemaal tevreden met het wetsvoorstel. 'Het kabinet heeft een ambitie om slechts 80 procent van de online gokkers te laten gokken in een gereguleerde omgeving', zei directeur Rutger-Jan Hebben. 'Wij roepen de Tweede Kamer op om haar verantwoordelijkheid te nemen en aanpassingen te doen die leiden tot 95 procent of hoger.'

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden