Kabinet maakt omstreden stukken dividendbelasting openbaar

Het kabinet maakt de omstreden stukken rond de dividendbelasting openbaar. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. "Het kabinet maakt een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid van zulke documenten uit de kabinetsformatie", zegt hij. 

Premier Rutte maandagochtend na een kabinetsberaad over de dividendbelasting. Beeld anp
Premier Rutte maandagochtend na een kabinetsberaad over de dividendbelasting.Beeld anp

Het kabinetsvoornemen de dividendbelasting af te schaffen, kon rekenen op veel kritiek van de oppositie, die van de coalitiepartijen wilde weten waarop die beslissing gebaseerd was. Premier Rutte hield in de Kamer vol dat hij niets wist van ambtelijke notities, maar vrijdag bleek dat er wel degelijk documenten zijn opgesteld over de maatregel, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. De stukken zijn bovendien op verzoek van de partijleiders opgesteld.

Het kabinet verklaarde nog dezelfde middag dat er weliswaar stukken waren, maar dat die mogelijk niet door de onderhandelende partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn gezien. De secondanten zouden de documenten besproken hebben aan een 'zijtafel'.

Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij het niet gek vindt dat de secondant hem niet bijpraatten. "Ik vond het ook niet mijn rol om ernaar te vragen", zei hij. De bewindsman vond de vraag of de stukken bestonden ook 'niet zo relevant', omdat ze vertrouwelijk zijn.

Wel degelijk ontvangen
Ook minister Eric Wiebes zat - toen nog als staatssecretaris van Financiën - in de deelsessie van de formatie waar over belastingen werd gesproken. Hij ontkende vrijdag nog van de stukken over de dividendbelasting te weten, maar uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt blijkt dat Wiebes wel degelijk twee memo's persoonlijk heeft ontvangen.

Eric Wiebes zat - toen nog als staatssecretaris van Financiën - in de deelsessie van de formatie waar over belastingen werd gesproken. Beeld anp
Eric Wiebes zat - toen nog als staatssecretaris van Financiën - in de deelsessie van de formatie waar over belastingen werd gesproken.Beeld anp

De oppositie is woest over de kwestie en wil zo snel mogelijk een debat met premier Rutte. Dat zal waarschijnlijk dinsdag of woensdag al plaatsvinden. GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt van 'explosieve informatie' en wil dat de stukken alsnog boven tafel komen.

"Ik heb het de coalitie keer op keer gevraagd: op welke stukken baseren zij hun keuze om de dividendbelasting af te schaffen? Die zijn er niet, hielden ze stuk voor stuk vol. Maar ze zijn er wel. Wat heeft het kabinet te verbergen?" Hij vindt in ieder geval de SP en PvdA aan zijn zijde.

Begrip
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff 'kan er begrip voor hebben' dat meerdere ministers voor premier Mark Rutte het bestaan van documenten over de omstreden afschaffen van de dividendbelasting verzwegen. Dijkhoff wijst erop dat de ministers die ambtelijke memo's lazen toen ze nog geen minister waren. 'Dat valt onder andere regels.'

De onthulling dat ministers wél wisten van de memo's geeft volgens Dijkhoff 'een rommelig beeld'. "Dat geef ik meteen toe. Maar dat betekent niet meteen dat het ook fout zit." Hij wijst erop dat hij niet bij de onderhandelingen was. "Ze mogen het zelf uitleggen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden