Kabinet: koopkracht blijft gelijk

DEN HAAG - De koopkracht blijft voor de meeste mensen volgend jaar gelijk. Alleen mensen met hoge inkomens zonder kinderen leveren een kwart procent inAlleenstaande ouders op het minimum gaan er zes procent op vooruit. Werknemers en werkgevers betalen volgend jaar helemaal geen WW-premie meer. Dat melden bronnen rond het kabinet.

De kabinetsmaatregelen om de koopkracht van de laagstbetaalden en ouderen te repareren, pakken voor vrijwel iedereen goed uit. Ouderen met alleen AOW gaan er een kwart procent op vooruit. Dat alleenstaande ouders op het minimum er zo fors op vooruitgaan, heeft te maken met de komst van een kindertoeslag ter vervanging van de fiscale kinderkorting.

Aangezien minima nauwelijks belasting betalen, profiteerden ze niet van de kinderkorting, maar wel van de kindertoeslag. De enige groep die erop achteruitgaat, zijn mensen met hoge inkomens zonder kinderen. Zij hebben volgend jaar een kwart procent minder te besteden.

De koopkracht wordt vooral gerepareerd doordat een heffing op milieuonvriendelijke energie wordt uitgesteld. Dat scheelt 350 miljoen euro lastenverzwaring. Ter financiering van andere reparatiemaatregelen zullen eigenaren van dure woningen meer belasting moeten betalen. Voor huizen vanaf één miljoen euro wordt het huurwaardeforfait verdubbeld.

Werknemers en werkgevers profiteren volgend jaar van het afschaffen van de WW-premie. De vrijstelling van WW-premie is mogelijk omdat de kassen van de werkloosheidsfondsen overvol zitten en het aantal werklozen gestaag daalt.

Het verdwijnen van de WW-premie schiet wel een gat in de overheidsfinanciën. De premies tellen namelijk mee als inkomsten en afschaffing leidt tot een hoger tekort. Daarom wordt, zoals gisteren bekend werd gemaakt, het hoge btw-tarief met één punt verhoogd tot twintig procent. Dat levert de schatkist twee miljard euro op, ongeveer evenveel als de gederfde inkomsten aan WW-premie.

Verder wordt de fiscale heffingskorting die niet-werkenden aan hun werkende partner kunnen overdragen, versneld afgeschaft. Ook moeten rijkere ouderen met een aanvullend pensioen vanaf achttienduizend euro al vanaf 2010 meebetalen aan de AOW.

Duur

Een flesje bier wordt volgend jaar twee eurocent duurder, een pakje sigaretten zal 25 tot 30 eurocent meer kosten en ook de benzineprijs gaat omhoog, naar verluidt met één cent.

Vrijdag werd al bekend dat de btw van negentien naar twintig procent gaat en de bijtelling van leaseauto's van 22 naar 25 procent.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden