Kabinet komt zelfstandigen in de zorg zonder VAR tegemoet

Een groep zelfstandigen in de langdurige zorg van wie de VAR-verklaring door de Belastingdienst is ingetrokken, kan toch aan de slag. Er komt een proefproject met 1500 plekken voor deze groep. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën hebben dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld ANP
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.Beeld ANP

Zelfstandigen, of zzp'ers, hebben een VAR-verklaring nodig om als zelfstandige te kunnen werken. Om schijnconstructies te bestrijden heeft de Belastingdienst de regels hiervoor aangescherpt. Het gaat om constructies waarbij een zorgverleningsbureau alle medewerkers ontslaat om ze vervolgens als 'schijnzelfstandige' weer in te huren. Ze zijn dan eigenlijk verkapte werknemers.

Veel zzp'ers zijn hierdoor hun VAR-verklaring kwijtgeraakt. Onder anderen PvdA-Kamerlid Mei Li Vos trok hierover eerder dit jaar aan de bel. Volgens haar was er in veel van de gevallen geen sprake van schijnzelfstandigheid en liep de Belastingdienst te hard van stapel.

Het kabinet gaat nu regelen dat zzp'ers in de zorg zonder VAR-verklaring kunnen werken. De Belastingdienst controleert wel eerst of ze aan de voorwaarden voldoen. Ze zal de zelfstandigen die hun VAR-verklaring zijn kwijtgeraakt benaderen en ze wijzen op de mogelijkheid mee te doen aan het proefproject.

Samenwerken in coöperaties
Het kabinet laat ook de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen onder de loep nemen, schrijven Asscher en Wiebes. Ze vinden dat zzp'ers een belangrijke bijdrage aan de economie leveren, maar ook dat schijnzelfstandigheid voorkomen moet worden.

Asscher en Wiebes staan ook positief tegen een plan van belangenorganisatie ZZP Nederland om zelfstandigen te laten samenwerken in coöperaties. Ze roepen op dat idee verder uit te werken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden