Kabinet komt met lijst eerlijke kledingmerken

Het kabinet en tien maatschappelijke organisaties presenteren maandag een witte lijst van zestig bedrijven die 'eerlijke kleding' verkopen of dat binnen vijf jaar willen gaan doen.

Winkelen bij de Bijenkorf in Amsterdam. Beeld anp
Winkelen bij de Bijenkorf in Amsterdam.Beeld anp

Vandaag tekenen alles bij elkaar bijna zeventig organisaties een speciaal textielconvenant, waarover eerder dit jaar al afspraken zijn gemaakt.

De afspraken gaan over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden waaronder hoe textiel wordt gemaakt en hoe het milieu en het klimaat worden gespaard tijdens het productieproces, meldt de Volkskrant. Nederlandse consumenten weten daardoor straks beter waar hun kleding vandaan komt en dat die eerlijk geproduceerd is.

Gerust hart
Merken zoals G-Star, Sissy Boy, Vanillia en WE Fashion kunnen voortaan met een gerust hart gekocht worden. Ook bij de Bijenkorf kan de bewuste consument gegarandeerd terecht, aldus het kabinet. Maar niet alleen het hogere segment biedt fairtrade kleding. Ook C&A, CoolCat, HEMA en zelfs Wehkamp verkopen tegenwoordig duurzaam textiel.

,,Een veelgehoorde klacht van consumenten is dat ze wel duurzame kleding willen kopen, maar niet weten waar ze die kunnen krijgen. Deze lijst gaat ze absoluut helpen", aldus minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel.

Problemen
Bij de aanpak zijn meteen meer dan vijftig kledingverkopers betrokken, goed voor dik een derde van de markt in Nederland. Ook de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties zetten een handtekening.

De bedrijven die meedoen gaan de problemen bij hun leveranciers in landen als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije op een rijtje zetten. Ze zeggen onder meer toe jaarlijks een verbeterplan op te stellen om zaken als kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuverontreiniging de wereld uit te helpen.

Specifiek
De afspraken gaan verder en zijn ook breder dan bijvoorbeeld het veiligheidsakkoord dat eerder tot stand kwam specifiek voor het verbeteren van de situatie in grote naaiateliers in Bangladesh.
Het is wereldwijd het eerste kledingconvenant in zijn soort, benadrukt minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

,,De kracht van het convenant is dat we niet alleen afspraken maken over wat we gaan doen, maar ook over hoe we de voortgang gaan controleren en elkaar gaan aanspreken op onze resultaten. Het convenant is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'', aldus de bewindsvrouw.

Jammer
Schone Kleren Campagne (SKC) doet niet mee. Deze koepelorganisatie die vooral opkomt voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in de textielsector, vindt dat er te weinig concrete doelen in het convenant staan.

Ploumen hoopt dat SKC zich later toch nog aansluit bij het pact. Dat hoopt ze ook voor ondernemingen zoals H&M en Primark die nog niet hebben ondertekend. ,,Dat vind ik wel jammer, het goede nieuws is wel dat we met ze in gesprek zijn", zei Ploumen.

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel in gesprek met de pers. Beeld ANP
Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel in gesprek met de pers.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden