Kabinet kijkt naar tekort aan scholen voor expatkinderen

Het kabinet gaat onderzoek doen naar internationale scholen in Nederland. De regering heeft 'signalen gekregen' dat kinderen van expats die in ons land komen werken, moeilijk een plekje kunnen krijgen op de internationale scholen.

Leerlingen van de International School of Amsterdam, een van de internationale scholen voor expatkinderen in en rond Amsterdam.Beeld Martijn Steiner Lovisa

Buitenlandse bedrijven binnenhalen is een prioriteit voor het kabinet-Rutte, omdat dat ook geld in het laatje brengt voor de Nederlandse economie. Als werknemers van buitenlandse bedrijven die zich in Nederland vestigen hun kinderen niet naar een goede school kunnen sturen, neemt de aantrekkingskracht van Nederland als vestigingsland af. Dat wil het kabinet voorkomen.

'Er is Nederland veel aan gelegen om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te houden voor buitenlandse bedrijven,' verklaart een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Vraag en aanbod
De NFIA, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat buitenlandse bedrijven naar Nederland moet halen, trok bij het ministerie aan de bel over de problemen op internationale scholen. De scholen rond Amsterdam werken inmiddels al met een wachtlijst.

Wethouder Kajsa Ollongren noemde dat vorige week in Het Parool het grootste knelpunt in het Amsterdamse vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven.

De ministeries van Economische Zaken en Onderwijs geven gezamenlijk opdracht voor het onderzoek, dat vooral informatie over vraag en aanbod boven water moet krijgen - ook over de situatie op internationale scholen in de ons omringende landen.

Belemmeringen
Op basis van de resultaten wordt bekeken of het kabinet maatregelen kan nemen om te zorgen dat er meer plekken op internationale scholen komen.

Of dat ook kan, is de vraag. De meeste internationale scholen in ons land zijn privéscholen, waarover het ministerie van Onderwijs niets te zeggen heeft. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat het kabinet er alles aan zal doen om eventuele belemmeringen weg te nemen.

Het onderzoek wordt momenteel aanbesteed. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten bekend zullen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden