Update

Kabinet Israël stemt in met oproepen 75.000 reservisten

Het Israëlische kabinet heeft toestemming gegeven voor de mobilisatie van 75.000 reservisten voor een offensief in Gaza. De toestemming volgt op een verzoek van minister van Defensie Ehud Barak. Eerder riep Israël al 16.000 reservisten onder de wapens in de voorbereidingen voor een mogelijk grondoffensief.

Een Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd in Oost-Jeruzalem. Beeld epa
Een Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd in Oost-Jeruzalem.Beeld epa

Het besluit kwam tot stand in een vier uur durende bijeenkomst van premier Benjamin Netanyahu met een aantal nauw bij de operatie betrokken ministers in Tel Aviv. Andere leden van zijn kabinet werden telefonisch geraadpleegd.

De uitbreiding tot een aantal van 75.000 betekent niet per se dat ze allemaal zullen worden opgeroepen. Het leger kan hen indien nodig mobiliseren.

Hoofdwegen afgesloten
Eerder had het Israëlische leger vrijdag drie hoofdwegen die leiden naar de Gazastrook afgesloten voor alle verkeer. Volgens waarnemers is dat een indicatie voor een mogelijke verdere militaire opbouw in het gebied.

Opnieuw Hamas-leider gedood
Volgens Palestijnse bronnen heeft Israël vrijdag opnieuw een commandant van de radicaal-islamitische Hamas in de Gazastrook gedood. Het zou gaan om de militaire leider van het centrale deel van de Gazastrook, Abu Jalal Ahmed. Hij kwam door een raketaanval om het leven, samen met twee van zijn broers en een buurman in het vluchtelingenkamp van Al-Mughazi.

Woensdag had een Israëlische raketaanval in Gaza-Stad al het leven gekost aan Ahmed al-Jaabari, een leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas. Het totale dodental in de Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen is inmiddels gestegen tot 29.

Jeruzalem
In de omgeving van Jeruzalem is vrijdag een raket ingeslagen in een nederzetting van Joodse kolonisten in bezet gebied. De Israëlische politie meldde dat de raket moet zijn afgevuurd in de Gazastrook. De inslag maakte geen slachtoffers.

De Islamitische Verzetsbeweging Hamas heeft laten weten verantwoordelijk te zijn voor het afschieten van raketten van het Iraanse type Fajr-5 op Jeruzalem. Volgens een Israëlische tv-zender zijn er vrijdagavond meer raketten in de omgeving van de stad neergekomen. Politie en leger spraken van één inslag. Hamas heeft vrijdag ook geclaimd een Israëlisch vliegtuig te hebben neergehaald met een luchtdoelraket. Israël heeft ontkend dat er een vliegtuig is neergehaald.

De raket Fajr-5 heeft een bereik dat vijf keer groter is dan de bij Palestijnen gebruikelijke Palestijnse Qassamraket. Qassam haalt hooguit 13 kilometer, terwijl de Fajr-5 over een afstand van 75 kilometer een doelwit kan bereiken. De Iraanse raket wordt in een fabriek in Teheran gemaakt en is in gebruik bij de Iraanse strijdkrachten en naar verluidt ook in het bezit van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, meldden defensiedeskundigen van de Britse instelling Jane's.

Geen informatie
Het Israëlische leger, de IDF, verzoekt burgers in Israël geen informatie over raketinslagen en luchtalarm in het land op Twitter, Facebook en andere sociale media te plaatsen.

De informatie vijandige groeperingen in de Gazastrook zou kunnen helpen. Hoewel de IDF zelf via Twitter en andere kanalen continu informatie verschaft over de aantallen raketten die vanuit de Gazastrook op Israël worden afgevuurd, waakt zij ervoor informatie over de exacte locaties van inslagen te geven. 'Leden van Hamas zouden op Facebook en Twitter kunnen zien of ze doel hebben getroffen. Dat helpt hen bij het richten van volgende raketten,' schreef een woordvoerder van het leger op Facebook.

Boodschap
De boodschap van het leger lijkt te zijn aangekomen bij enkele strandgangers in Tel Aviv. Vrijdagmiddag klonk, net als een dag eerder, het luchtalarm in de stad. De 26-jarige Orly was met vrienden op het strand in het centrum van de stad toen zij kort na het alarm op zo'n 200 meter afstand een raket in zee zag neerkomen. De inslag, waarbij metershoge waterfonteinen opspoten, werd gefilmd met de telefoon van een vriendin. Orly's vriendin toonde de beelden aan het ANP, maar wilde ze niet delen of openbaar maken.

Het Israëlische leger ontkende later op de dag op Twitter dat raketten in Tel Aviv waren geland, maar verschillende getuigen op het strand bevestigden de inslag.

Bestand
Gisteren was afgesproken dat Israël geen bombardementen zou uitvoeren tijdens het bezoek, maar 's ochtends werden zowel op Israëlische als op Palestijnse doelen raketten over en weer afgevuurd.

Kandil liet tijdens zijn bezoek weten dat Egypte er alles aan gaat doen om een wapenstilstand in de Gazastrook te realiseren. Hij veroordeelden de aanvallen als 'agressie'.

Egyptenaren vandaag tijdens het vrijdaggebed in Caïro. Beeld reuters
Egyptenaren vandaag tijdens het vrijdaggebed in Caïro.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden