Plus

Kabinet is intimidatie en dreigementen Farmers Defence Force spuugzat

Door op hoge poten excuses te eisen van Farmers Defence Force toont het kabinet dat het de intimidatie door de radicale boerenclub niet langer pikt. De timing is belangrijk: vrijdag presenteert het kabinet zijn stikstofplan voor de landbouw.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Jeroen van Maanen (bestuurslid Farmers Defence Force) staan de pers te woord na afloop van een gesprek over het stikstofbeleid. Beeld ANP
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Jeroen van Maanen (bestuurslid Farmers Defence Force) staan de pers te woord na afloop van een gesprek over het stikstofbeleid.Beeld ANP

“Ik heb duidelijk een streep getrokken,” zei minister Carola Schouten van Landbouw donderdag in de Tweede Kamer. Ze accepteert niet dat FDF woensdag een persbericht rondstuurde waarin ‘vleesbazen, zuivelbobo’s en voerboeren’ wordt verweten dat zij - buiten FDF om - met Schouten in gesprek gaan over de stikstofaanpak. Om daar dreigend aan toe te voegen: ‘Een ieder die de sector verraadt, zal dat weten.’

Nadat premier Rutte en Schouten het overleg met het Landbouw Collectief - waarvan FDF onderdeel is - afbraken, maakte FDF-voorman Mark van den Oever gisteravond laat excuses voor de ‘verkeerde woorden’. Daardoor kan het overleg met het Landbouw Collectief toch weer worden hervat. Dat gebeurt waarschijnlijk vrijdagochtend al. In dit overleg worden de boerenorganisaties bijgepraat over de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.

Belang

Dat Rutte en Schouten FDF juist nu hard aanpakken, is niet voor niets. Het was namelijk niet voor het eerst dat FDF-voormannen zich intimiderend uitlieten. Zo werden CDA-Statenleden in Noord-Brabant bedreigd om niet in te stemmen met provinciale stikstofmaatregelen. Het CDA stapte vervolgens uit het provinciebestuur. Ook elders in het land wijzigden politici van koers na intimidatie door FDF.

Het kabinet heeft een flink belang om in gesprek te blijven met FDF. De radicale boerenclub heeft een grote achterban. FDF kreeg het meerdere keren voor elkaar om duizenden boeren te mobiliseren en het land te ontregelen. Als FDF niet betrokken blijft bij de stikstofaanpak, is de kans groot dat er nieuwe, grootschalige acties volgen.

Draagvlak

Het kabinet wil FDF niet de kans geven om het overleg nog verder te saboteren. De verontwaardigde reactie van Rutte en Schouten op de nieuwe intimidatie kan helpen om het FDF-draagvlak onder boeren te verkleinen. En dat draagvlak staat al onder druk.

In december vergeleek Van den Oever de behandeling van veehouders met de Jodenvervolging. Daar zeiden Rutte en Schouten wel wat van, maar het overleg met het Landbouw Collectief werd er niet voor afgebroken. Vreemd, vindt PvdA-Kamerlid William Moorlag. Hij riep Schouten vandaag op om FDF voorgoed te weren van de overlegtafel. “Moeten we wel praten met partijen die een bepaalde stijl van opereren hebben?,” vroeg Moorlag aan de minister. Dat FDF ‘de Holocaust bagatelliseert en relativeert’ is volgens Moorlag onacceptabel.

Redelijke boeren

En na de nieuwste actie van Van den Oever lieten verschillende boeren op sociale media weten dat FDF nu toch echt te ver is gegaan. Rutte en Schouten werpen zich op als de hoeders van de redelijke boeren die wél bereid zijn tot een compromis.

Morgen maakt het kabinet bekend dat er ruim een half miljard euro wordt uitgetrokken voor boeren die hun bedrijf willen stoppen of verduurzamen. FDF ziet het liefst dat er voor de landbouwsector niets veranderd, maar dat is voor het kabinet geen optie. FDF zal de stikstofmaatregelen moeten slikken. De boodschap van Rutte en Schouten: dreigen heeft geen zin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden