Kabinet in beroep om afluisteren advocaten

De Staat wil in bijzondere gevallen advocaten kunnen blijven afluisteren. Het kabinet gaat daarom in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter om hiermee te stoppen als er niet snel onafhankelijk toezicht op is. Wel vindt het kabinet net als de rechter dat er een onafhankelijke toetsing moet komen voor het tappen van gesprekken met advocaten.

Advocaten van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira arriveren bij de rechtbank waar zij namens de advocatuur eisen dat de geheime diensten stoppen met het afluisteren Beeld anp
Advocaten van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira arriveren bij de rechtbank waar zij namens de advocatuur eisen dat de geheime diensten stoppen met het afluisterenBeeld anp

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Hij vindt niet dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld bij het afluisteren van advocaten tot nu toe. Hij wijst erop dat de huidige wet niet verplicht tot een onafhankelijke toets op het afluisteren van gesprekken met advocaten.

Advocaten hadden een kort geding hierover aangespannen, omdat zij vertrouwelijk met hun cliënten moeten kunnen overleggen. Volgens Plasterk hecht het kabinet ook grote waarde aan een onbelemmerde toegang tot een advocaat. Het afluisteren mag dan ook alleen als dat in het belang van de nationale veiligheid is, zoals bij terreurverdachten.

Wetswijziging
Hij vindt ook dat het aan de wetgever is om een onafhankelijke toetsing vast te stellen en niet aan de rechter. Daarvoor is een wetswijziging nodig en dat zal langer duren dan de zes maanden die de voorzieningenrechter had opgelegd als termijn waarbinnen een toets moet komen.

Ook wil het kabinet nu niet stoppen met het doorgeven van informatie uit gesprekken met advocaten. De veiligheidsdiensten geven deze informatie nu door aan het Openbaar Ministerie en zouden daar volgens de rechter onmiddellijk mee moeten stoppen.

In december werd bekend dat gesprekken tussen advocaten en cliënten van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira 'langdurig' zijn afgeluisterd door de AIVD. Het kantoor staat onder anderen terrorismeverdachten bij.

Toetsing
Het voorstel krijgt steun in de Tweede Kamer. PvdA en SP zijn het eens met een voorstel van het kabinet hiertoe. Wat de SP betreft, moet de Staat nu stoppen met het afluisteren totdat die toets er is. De PvdA wil liever dat de minister vanaf nu de toezichthouder CTIVD alvast laat toetsen of een tap terecht is.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil dat het kabinet snel werk maakt van de toetsing. 'De rechter heeft een belangrijke norm weer vastgelegd', zegt hij. Ronald van Raak van de SP vindt dat afluisteren alleen mogelijk moet blijven om aanslagen te voorkomen. 'Maar nu worden te veel dingen onder de nationale veiligheid geveegd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden