Kabinet houdt vast aan ‘selectief’ Russisch contact

Het kabinet past de houding richting Rusland niet aan, hoewel het land zich steeds meer afkeert van de wereldorde. Als dat in het Nederlandse belang is, blijft het kabinet ‘selectief’ verbinding zoeken.

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Dat schrijft minister Stef Blok aan de Tweede Kamer, die hem unaniem om een Ruslandstrategie had verzocht. Maar van een nieuwe strategie is geen sprake: het beleid van de afgelopen jaren, ‘druk en dialoog’, geldt ook voor de komende jaren.

Wel zijn er zorgen, vooral over de manier waarop Rusland de lidstaten van de Europese Unie uit elkaar probeert te spelen. In sommige landen, Hongarije bijvoorbeeld, wordt gepleit voor meer ontspanning in de relatie met Europa. Tegelijkertijd, zo constateert Blok, streeft het land naar ‘een veiligheidsarchitectuur in Europa waarin de rol van de Navo aanzienlijk is verzwakt of is uitgespeeld’.

MH17

De problemen zijn ook legio en begonnen met de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Daarna bemoeide het land zich actief met de oorlog in het oosten van Oekraïne, waarboven vlucht MH17 werd neergehaald. ‘Waarheidsvinding’ en Rusland ‘aanspreken’ op de verplichting mee te werken aan het strafrechtelijke onderzoek hebben voor Nederland prioriteit, ‘ook in de toekomst’.

Daarnaast verspreidt Rusland nepnieuws, stelt zich dreigend op tegen de Baltische Staten en Polen en maakt zich schuldig aan spionage. Dat laatste ook op Nederlands grondgebied, getuige de verijdelde Russische hack bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag in 2018. Rusland gebruikte volgens onderzoek een chemisch wapen op Brits grondgebied om de dubbelspion Sergej Skripal uit te schakelen.

Dat alles ‘bemoeilijkt de samenwerking met Rusland’, stelt de VVD-­bewindsman, en ‘heeft een wissel getrokken op stabiliteit en veiligheid in Europa

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden