Kabinet houdt vast aan kernwapentaak JSF

De Joint Strike Fighter (JSF/F-35) moet wel degelijk kernwapens kunnen afwerpen. Het kabinet gaat daarmee in tegen een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, die vorig jaar op initiatief van de SP stelde dat de F-35 geen nuclaire taak mag krijgen.

De Nederlandse JSF detachement naast de F-002, een van de twee test F-35A straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht op de Eglin Air Force Base in Florida.Beeld ANP

Dat blijkt uit een brief die de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Ze wijzen erop dat Nederland als lid van de NAVO een kernwapentaak heeft die door F-16-gevechtsvliegtuigen kan worden uitgevoerd. De JSF, de opvolger van de F-16, zal die taak overnemen. Als het kabinet zou doen wat de Kamer wil, zou Nederland zich als enige land niet meer aan de NAVO-afspraak houden en voor zo'n eenzijdige stap voelt het kabinet niets. Ook zou het volgens de ministers afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de positie van ons land in de discussies over de NAVO-strategie.

Steun van coalitiepartij PvdA
De motie van de SP kreeg in november steun van regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Het kabinet ziet in de oproep wel een aansporing om het Nederlandse beleid over de verwijdering van alle kernwapens 'met kracht voort te zetten'.

Maar volgens de ministers moeten de NAVO-landen het daarover eerst onderling eens zijn en dat is nog lang niet het geval. De NAVO wil over de afschaffing van kernwapens vooral ook afspraken maken met Rusland, de grootste kernwapenstaat. Maar tot nu toe loopt dat verre van soepel.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt van een slappe reactie van het kabinet op zijn motie, die volgens hem gewoon moet worden uitgevoerd. Het is onzin dat Nederland niet eenzijdig een NAVO-afspraak kan opzeggen, aldus Van Dijk. 'Deze brief doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van de regering en met name van Timmermans, die als PvdA-Kamerlid altijd fel tegenstander van kernwapens was.' Van Dijk wil snel met de ministers in debat.

'In de ijskast'
Vredesorganisatie IKV Pax Christi vindt dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid ontloopt. 'Het kabinet zet de kernwapendiscussie in de ijskast', zegt de vredesbeweging in een reactie op de kabinetsbrief.

Volgens IKV Pax Christi voegt het kabinet de daad niet bij het woord. 'Als het kabinet nucleaire ontwapening zo belangrijk vindt, dan biedt deze motie een prachtig mandaat voor een eerste stap.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden