Kabinet houdt koopkracht op peil

DEN HAAG - Het kabinet verhoogt de arbeidskorting voor werkenden. Ouderen en gezinnen met kinderen krijgen een extra belastingvoordeel. En de WW-premie gaat omlaag. Op die manier wordt de koopkracht voor vrijwel iedereen gerepareerd, zo blijkt uit de Miljoenennota die dinsdag wordt gepresenteerd.In augustus bleek dat de maatregelen van het kabinet voor 2008 slecht uitpakten voor de koopkracht van bijna alle Nederlanders.

Uit nieuwe berekeningen blijkt dat de maatregelen van het kabinet voor vrijwel iedereen goed uitpakken. Naast de verhoging van de arbeidskorting gaat ook de ouderenkorting en de aanvullende combinatiekorting, bestemd voor gezinnen met kinderen, omhoog.

De meeste groepen zitten nu rond koopkrachtbehoud. Ouderen hebben een kleine plus. Minima met kinderen profiteren volgend jaar volop van de kindertoeslag, die de huidige fiscale kinderkorting vervangt. Minima kregen weinig terug van de belasting en krijgen nu een hogere toeslag. Daardoor gaat hun inkomen er met gemiddeld zes procent op vooruit. Veelverdieners zonder kinderen moeten inleveren.

Het kabinet heeft ook nog een meevaller, omdat de inflatie volgend jaar naar verwachting lager zal uitpakken dan eerder gedacht. Het Centraal Plan Bureau heeft de inflatieverwachting voor 2008 verlaagd van 2,5 procent naar twee procent. Daardoor daalt de koopkracht minder dan verwacht.

De belastingverlaging moet de pijn wegnemen van al eerder uitgelekte lastenverzwaringen. Vooral op milieugebied neemt het kabinet de nodige maatregelen. Zo gaat de accijns op diesel met drie cent omhoog en wordt lpg één cent duurder. Leaserijders die de auto ook privé gebruiken moeten vanaf volgend jaar 25 procent van de nieuwwaarde bij hun inkomen optellen. Nu is dat nog 22 procent. De aanschafbelasting voor vuile diesels gaat omhoog, terwijl diesels met roetfilter goedkoper worden.

Het kabinet gaat de hogere inkomens extra aanpakken. Zo mogen pensioenpremies nog maar tot een inkomen van 185.000 euro worden afgetrokken van de belastingen. Voor huizen van boven een miljoen euro gaat het huurwaardeforfait omhoog van één naar twee procent van de WOZ-waarde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden