'Kabinet houdt cijfers immigratie bewust hoog'

Het kabinet houdt immigratiecijfers kunstmatig hoog om de gedoogconstructie van het kabinet te legitimeren. Dat zei Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks in een reactie op antwoorden van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel op Kamervragen over gezinsmigratiecijfers.

ANP
Tofik Dibi. © ANP Beeld
Tofik Dibi. © ANP

Dibi stelde de vragen nadat uit onderzoek van het ANP en Sargasso.nl was gebleken dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ook baby's die in Nederland worden geboren, als gezinsmigrant telt. Het cijfer voor gezinsmigratie zoals de IND hanteert, is daardoor ongeveer 20 procent te hoog.

'Het is bizar,' vervolgt Dibi. 'Je zou een vreugdedansje verwachten nu blijkt dat de cijfers in werkelijkheid minder hoog zijn dan werd aangenomen.' Hij vermoedt dat het kabinet de cijfers hoog houdt omdat het immigratieprobleem een belangrijke pijler onder de gedoogconstructie is. 'Als dit probleem vervalt, is de noodzaak van gedogen voor een groot deel weg. Het kabinet heeft dus belang bij het bestaan ervan.'

Minister Leers zegt in de antwoorden op de vragen van Dibi dat hij niet van plan is de registratie van de IND aan te passen omdat de instantie uitgegeven verblijfsvergunningen telt. Het CBS telt immigranten. 'In het IND-cijfer worden nu eenmaal procedures geteld en ook in Nederland geboren baby's hebben een verblijfsvergunning nodig', liet de woordvoerder van de minister weten.

Dibi is verontwaardigd omdat de minister bij de afgelopen begrotingsbehandeling het cijfer van de IND als het immigratiecijfer presenteerde en niet dat van het CBS. Dibi: 'Hij weigert de cijfers uit te splitsen, dus hij geeft bewust een vertekend beeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden