Kabinet helpt kleinere ondernemers aan lening bij de bank

De overheid gaat bedrijven helpen die in de coronacrisis geen lening krijgen van de bank. De Nederlandse staat gaat bijna helemaal garant staan voor overbruggingskredieten van maximaal 50.000 euro.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.   Beeld ANP
Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.Beeld ANP

Doordat banken daardoor veel minder risico lopen, kan er op korte termijn naar schatting aan tienduizenden bedrijven voor 750 miljoen euro aan leningen worden verstrekt, denken minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Vanaf half mei kan de kredietverlening van start, stelt het tweetal.

Zij komen daarmee tegemoet aan klachten van veel kleine en middelgrote bedrijven, die het water aan de lippen staat. Zij zijn onvoldoende geholpen door het noodpakket. Zo dekt de looncompensatieregeling (NOW) bijvoorbeeld maar een deel van de kosten en ook de 4000 euro tegemoetkoming in de vaste lasten (TOGS) schiet tekort. Voor andere gunstige kredietregelingen van de overheid (zoals de GO of BKMB) komt deze groep echter niet in aanmerking. Gevolg is dat ondernemingen acuut in geldnood komen, maar nergens terecht kunnen, omdat banken het te riskant vinden hun een lening te verstrekken.

Winstgevend

Ook de banken hadden aangedrongen op een oplossing. Het kabinet geeft daaraan nu gehoor met de Kleine Kredieten Corona garantieregeling, de KKC. De staat neemt 95 procent van het risico op niet-terugbetalen van de lening voor haar rekening. Voor de overige 5 procent blijven banken zelf aansprakelijk, zodat de risicobeoordeling gewaarborgd blijft.

Alleen bedrijven met een ‘relatief kleine financieringsbehoefte’ komen voor een KKC-lening in aanmerking. Het krediet bedraagt per aanvraag minimaal 10.000 en maximaal 50.000 euro. Alleen bedrijven met een omzet van minimaal 50.000 euro kunnen een lening aanvragen. De onderneming moet wel kunnen aantonen dat het voor de crisis voldoende winstgevend was en sinds 1 januari 2019 ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Eenmalige premie

De lening moet binnen vijf jaar worden terugbetaald en banken mogen een rente van maximaal 4 procent rekenen. De overheid ontvangt een eenmalige premie van 2 procent als vergoeding. Rabobank, ING, ABN Amro, Triodos en de Volksbank hebben al toegezegd KKC-leningen aan te zullen bieden. Ook andere financiers mogen, na toestemming, kredieten met een dergelijk laag risico verstrekken.

Het risico voor de staat bedraagt maximaal 713 miljoen euro. Omdat er sprake is van staatssteun, moet de Europese Commissie nog toestemming geven. Volgens Wiebes en Keijzer komt de aanvullende maatregel vooral ten goede aan kleine ondernemers die van groot belang zijn voor hun lokale gemeenschap maar tegelijkertijd moeilijk toegang hebben tot financiële steun. “Ondernemers hebben alle hulp hard nodig. Het is daarbij zaak om de snelheid zoveel mogelijk op te voeren: in deze barre tijden kan een week of zelfs dag het verschil maken, vooral voor onze ondernemers in het micro-, midden- en kleinbedrijf.”

Kamer wil meer steun voor bedrijven met hoge vaste lasten

De regering moet bedrijven met relatief weinig personeel die hoge vaste lasten hebben een hogere vergoeding geven. Een Kamermeerderheid omarmt een voorstel van regeringspartijen ChristenUnie en CDA. Zij willen dat het kabinet onderzoekt of en hoe de bestaande regelingen uit het noodpakket vervangen of aangepast kunnen worden.

Concreet gaat het vooral om zogeheten kapitaalintensieve bedrijven in de maakindustrie, horeca en tuinbouw die niet goed uit de voeten kunnen met de loonkostenregeling NOW en voor wie de 4000 euro tegemoetkoming in de vaste lasten een schijntje is. ,,Veel ondernemingen, vaak familiebedrijven, vallen grotendeels buiten de boot", stelt initiatiefnemer Eppo Bruins (ChristenUnie). ,,Zij hebben te maken met andere vaste kosten, zoals de huur van een pand of aan leasecontracten voor voertuigen en machines. Die kosten lopen gewoon door. De omzet van de bedrijven is bijna helemaal weggevallen en daardoor staat het water hun nu aan de lippen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden