'Kabinet heeft geen haast bij verkoop ABN Amro'

Het kabinet heeft geen haast bij de verkoop van staatsbank ABN Amro. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vandaag in de Tweede Kamer. Het kabinet is voornemens de bank naar de beurs te brengen, maar pas over een jaar neemt de regering daarover een beslissing. Mogelijk besluit het kabinet dan om alsnog met de beursgang te wachten, zei de minister.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Beeld ap
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld ap

De minister herhaalde dat het kabinet het principebesluit heeft genomen om de bank te verkopen, maar dat een tijdstip nog niet vaststaat. Dijsselbloem: 'Ons voornemen is om met een beursgang een optimale opbrengst te realiseren. Wanneer gaan we dat doen? Voorlopig niet. Over een jaar kijken we opnieuw waar we staan.'

ABN Amro-topman Gerrit Zalm zei onlangs dat de bank in 2015 klaar zal zijn voor een beursgang. Ook Dijsselbloem zag een positieve ontwikkeling. 'De bank staat er steeds beter voor. Ook is er weer interesse om in het Europese bankensysteem te investeren.' In de Tweede Kamer bestaan echter nog veel twijfels over een beursgang. De Kamerleden vrezen een herhaling van 2007, toen ABN Amro werd opgekocht en opgesplitst door een buitenlands bedrijf.

In 2008 redde het toenmalige kabinet ABN Amro door het te kopen voor 16,8 miljard euro. Inmiddels is volgens Dijsselbloem 21,66 miljard in ABN gestoken. Andere berekeningen lopen op tot 28 of 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.

Snelle beursgang onverstandig
Oppositiepartij CDA noemde een beursgang op korte termijn onverstandig. De PVV wil het zo snel als verantwoord, maar niet tegen elke prijs. Langer wachten kan de prijs laten stijgen, meent de PVV. De SP noemde de beursgang eerder een doldwaze actie.

Maar ook Henk Nijboer van regeringspartij de PvdA aarzelt en had nog veel vragen aan Dijsselbloem. Hij wil zeker zijn dat de publieke belangen bij een beursgang 'geborgd' zijn.

De VVD steunt het kabinetsvoornemen wel volledig. Kamerlid Aukje de Vries vindt net als Dijsselbloem dat de staat geen blijvend minderheidsaandeel of een gouden aandeel moet aanhouden. ABN-topman Gerrit Zalm pleitte daar onlangs in een hoorzitting in de Kamer nog voor.

Volgens de minister moeten alle banken in Nederland, privaat of in staatshanden, aan dezelfde regels voldoen. Wetten moeten erin voorzien dat de belangen van cliënten van de banken zijn gewaarborgd. De Staat wil af van ABN Amro om een deel van de in 2008 gemaakte kosten terug te verdienen. Ook is het doel om concurrentie te bevorderen, nu heeft de bank als staatsbank concurrentievoordeel ten opzichte van private banken.

Beschermingsconstructie tegen vijandige overname
Een beschermingsconstructie moet voorkomen dat ABN Amro na de beursgang opnieuw in vijandige handen valt. Veel Kamerleden vrezen dit scenario. Minister Dijsselbloem zei dat de bank in de toekomst wel door een buitenlandse speler mag worden opgekocht, maar dat ook een buitenlands bedrijf zich aan de Nederlandse regels zal moeten houden. 'De beschermingsconstructie voorziet erin dat de bank niet kapot wordt gemaakt in de toekomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden